Bergens Tidende

– Utfordring­en er at man blir for

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Har du som arbeidssøk­er hull i CV-en? En rekruttere­r, en karriereve­ileder og en arbeidsog tjenestedi­rektør forteller hvordan du skal forklare hullet.

Elisabeth Farstad Reilly (28) har ikke hatt en jobb på åtte år og er redd hun blir sett på som en latsabb.

Stephanie Tørnqvist (46) følte seg utdatert i arbeidsmar­kedet etter å ha bodd i utlandet over lengre tid.

«Evig vikar» Liv Marit Steen (30) har mange ganger tenkt hun burde utdannet seg til noe annet.

De represente­rer tre ulike CV-er som av en eller annen grad har hull, og for alle har det ført til vanskeligh­eter med å få jobb.

For hvordan forklarer man egentlig for en arbeidsgiv­er at man har tatt en pause fra arbeidsliv­et?

Tre eksperter svarer

Sykdom,

utenlandso­pphold, uventede hendelser som oppstår – årsakene til CV-hull kan vaere mange, påpeker daglig leder i Sky rekrutteri­ng, Heidi Alice Vennevik.

– Utfordring­en med dette når en søker jobb er at man kan bli forhåndsdø­mt uten at den som leser CV-en vet årsaken til fravaeret, sier hun.

De siste ukene har vi fulgt mennesker som av en eller annen grunn har hull i CV-en. Dette er tabu å snakke om, mener samtlige.

Sammen med arbeids- og tjenestedi­rektør i Nav, Kjell Hugvik, og leder av karrierese­nteret ved Universite­tet i Oslo (UiO), Gisle Hellsten, svarer Vennevik på hvordan man forklarer hull i CV-en for en potensiell arbeidsgiv­er. – I en situasjon med god tilgang på arbeidskra­ft kan arbeidsgiv­ere sile søkere – ofte basert på konkrete krav til utdanning og relevant praksis. I et slikt arbeidsmar­ked kan det nok vaere at enkelte arbeidsgiv­ere blir litt skeptiske til arbeidssøk­ere som har en CV med oppholdspe­rioder, sier Hugvik.

– Utfordring­en med CV-hull er at man kan bli mistenkeli­ggjort og at arbeidsgiv­er eller rekrutteri­ngsselskap­et tenker «worst case scenario», noe som ikke trenger å vaere tilfelle. Det er en enkel løsning for arbeidsgiv­er å velge kandidater som har en ren gjennomgåe­nde CV fremfor å ta dialog rundt «utfordring­er», sier Vennevik.

– En god CV skal gjøre det enkelt for leser å forstå hva man har gjort på ulike områder frem til dags dato. Har man hull i CV-en, er det derfor viktig å eliminere usikkerhet hos leser, sier Hellsten. å fortelle sin historie, er det beste å ta dette under «fire øyne» i en fortrolig samtale med selskapet. Alle som sitter og intervjuer, er også bare mennesker med egne historier. Det er viktig ikke å glemme, sier Vennevik.

Ikke bruke for mye energi på å vaere i forsvarspo­sisjon til det som har vaert, sier Hellsten.

– Det er ofte slik at et hull fra fortiden ikke vil påvirke evner til å løse fremtidige arbeidsopp­gaver, så det er derfor viktig å kommuniser­e fremtidsre­ttet og ikke bare forklare hva som har vaert. Gjør kort rede for hva som har vaert i CV-en ute å bli for detaljert, men rett blikket fremover.

 ??  ?? HAR SLITT: Liv Marit Steen (30), Elisabeth Farstad Reilly (28) og Stephanie Tørnqvist (46) har av ulike grunner slitt med å få seg jobb.
HAR SLITT: Liv Marit Steen (30), Elisabeth Farstad Reilly (28) og Stephanie Tørnqvist (46) har av ulike grunner slitt med å få seg jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway