Bergens Tidende

Hvor sunt er det egentlig å bade utendørs vinterstid? Forskninge­n er sprikende.

- ANDERS LEON ANDERSEN anders.leon.andersen@aftenblade­t.no foto PÅL CHRISTENSE­N

De virker verken sprø eller spesielt annerledes. Likevel kaster de seg i sjøen året rundt – helt frivillig.

Det er knappe én grad i luften og syv i vannet. Frostrøyk står ut av munn og neser. Likevel er det lite å utsette på humøret til vinterbade­rne i Godalen sjøbaderfo­rening denne lørdagen.

Foreningen har over hundre medlemmer, og har opplevd langt tøffere badeforhol­d enn dette: Blikkstill­e vann og en sol som fortsatt varmer bitte litt.

– Fantastisk­e forhold. Jeg har badet i minus to. Da kjente vi isbitene i vannet da vi svømte, sier Jorunn Romsbotn.

Over 100 medlemmer

Sammen med mannen Svein Egil Klungtveit begynte hun å bade året rundt allerede i 2002. Etter hvert ville også venner og naboer bli med. Hver lørdag samles de ved Varden kirke. En halvtimes rask gange ned til sjøen gjør at kroppen er god og varm før det skiftes til badetøy. Gruppen er åpne for alle som vil bade eller vaere badevakt.

– Baderne i 40-årene regner vi som ungdomsgru­ppen, de eldste er i slutten av 60-årene, forteller Romsbotn og legger til at det foreløpig er flest kvinner i gruppen.

Flemming Krøger er en av dem som stiller opp uten badetøy.

– Jeg er bare med konen. Dette er en sosial og inkluderen­de gjeng som det er kjekt å vaere sammen med. Jeg blir med ned til sjøen og tar en kopp kaffe sammen med dem etterpå. Foreløpig har jeg ikke knekt koden med å bade vinterstid, smiler han.

– Kun for friske

At isbading er en ekstrem påkjenning for kroppen, er det liten tvil om – uansett hvor glad man

 ??  ?? FOR HUMØRET: Inge William Danielsen i fin stil ut i sjøen. Anne-Mari Bratthamme­r og Sten Solberg gjør seg klare til å følge etter. De kan ikke gå god for om badingen er godt for helsen eller ik
FOR HUMØRET: Inge William Danielsen i fin stil ut i sjøen. Anne-Mari Bratthamme­r og Sten Solberg gjør seg klare til å følge etter. De kan ikke gå god for om badingen er godt for helsen eller ik
 ??  ?? BADERE PÅ TUR: Medlemmene bader ik Jaeren, og til de små øyene Utsira og Røv Norderhaug og Sylvi Abrahamsen.
BADERE PÅ TUR: Medlemmene bader ik Jaeren, og til de små øyene Utsira og Røv Norderhaug og Sylvi Abrahamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway