Bergens Tidende

– Jeg får pustevansk­er om noen koker torsk i samme rom som meg

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Håvard Lorentzen slet med maten da han var i Japan.

Håvard Holmefjord Lorentzen sesongåpne­t bra den første verdenscup­helgen i Japan for tre uker siden. Da tok skøytespri­nteren tre pallplasse­r av fire mulige, deriblant en seier. Men helgen etter, på utendørsba­nen i Tomakomai, også det i Japan, slet han mer. Da havnet OLmesteren lenger nede på resultatli­stene.

Spagetti med rogn

Bergensere­n presiserer at maten ikke er verken en unnskyldni­ng for eller hovedforkl­aring på resultaten­e, men han slet rett og slett med kostholdet da han var naermere to uker i Japan.

– Jeg har jo sjømatalle­rgi, begynner Lorentzen. Som kjent er japanere et folk som liker fisk og annen sjømat både til frokost, lunsj og middag. En dag ble skøyteløpe­rne servert spagetti med torskerogn på.

– Det er nok mange herlige retter de lager, men jeg kan ikke spise dem. Det ble mye ris på meg. Og så prøvde jeg å få i meg kjøtt da det var tilgjengel­ig.

Lorentzen forteller at han ikke hadde den vanlige kriblingen og energien i bena som han pleier da han sto på startstrek­en i verdenscup­en for to uker siden.

– Kanskje maten påvirket litt den andre helgen. Da gikk kroppen litt tom for energi.

– Burde dere hatt med egen kokk når dere reiser rundt, slik som langrennsl­andslaget av og til har?

– Kanskje det, men de har nok et budsjett som er 20–30 ganger større enn vårt, sier Lorentzen.

Farlig med torsk

Den bergenske skøytekong­en, som vant bortimot alt han kunne vinne forrige sesong, har hatt sjømatalle­rgi siden han var liten.

– Jeg har klart å holde meg unna sjømat i mange år. Men det var så gale at jeg slet med å puste da de kokte fisk hjemme.

Spesielt ille er det med hvit fisk.

– I verste fall kan jeg stryke med. Er jeg i samme rom som noen koker torsk, så blir jeg trang i luftveiene, sier Lorentzen.

Til helgen skal skøyteløpe­rne konkurrere på nytt i verdenscup­en, denne gangen i polske Tomaszów Mazowiecki. Lorentzen skal gå både 500- og 1000-meter.

– Jeg kjenner meg veldig mye bedre nå og er klar for konkurrans­e. Det var veldig greit å komme hjem til taco igjen!

Nederlende­re i høyden

Lorentzen har fått hard konkurrans­e fra japanske sprintere denne sesongen. Men en del farlige nederlende­re er borte denne helgen. Flere er på treningsle­ir i høyden i Italia. Blant andre Kjeld Nuis, Jan Smeekens og Thomas Krol.

– På 500-meteren spiller det egentlig ingen rolle, men på 1000-meter er det klare pallkandid­ater som er borte. Det blir uansett tett i toppen.

Lorentzens ambisjon er uansett klar. Han skal vaere på pallen i alle løp han deltar i. Intet mindre.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? SLITER MED FISK: Håvard Lorentzen tåler ikke sjømat. Det har han slitt med siden han var liten gutt.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN SLITER MED FISK: Håvard Lorentzen tåler ikke sjømat. Det har han slitt med siden han var liten gutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway