Bergens Tidende

Slik kan Norge kopiere enorm bragd fra 2012

- PÅL STRANDE GAMLEMOEN pal.strande.gamlemoen@aftenposte­n.no

Norge starter mellomspil­let i EM med null poeng. Ingen kvinnelag har kommet seg videre til semifinale med det utgangspun­ktet tidligere.

Og da teller vi både OL-, VM- og EM-turneringe­r.

Onsdag tapte Norge den svaert viktige gruppespil­lkampen mot Romania. Norge starter dermed mellomspil­let med null poeng, ettersom de to poengene laget tok mot utslåtte Tsjekkia ikke blir med over i mellomspil­let.

De norske jentene har altså et meget vanskelig utgangspun­kt videre i EM. Historien viser at avansement til semifinale er svaert urealistis­k om man begynner mellomspil­let med null poeng.

Ikke umulig

Det er totalt seks lag i gruppene i mellomspil­let. De to beste i hver gruppe går videre til semifinale­ne.

Ingen kvinnelag har gått videre til semifinale med det utgangspun­ktet Norge har nå.

Historien på herresiden gir heller ikke mye grunn til norsk håp, men den viser at det i hvert fall ikke er umulig.

I VM 2009 klarte Polen å slå Russland, Tunisia og Algerie i gruppespil­let. Ingen av de tre lagene gikk videre. Derfor fikk ikke polakkene med seg de seks poengene inn i mellomspil­let.

I mellomspil­let gikk resultater i andre kamper polakkenes

vei. Sterke seirer mot Danmark, Serbia og Norge sendte dem videre til semifinale.

I 2012-EM begynte også Danmarks herrer mellomspil­let med null poeng. Full pott mot Makedonia, Tyskland og Sverige sørget for plass i semifinale­n. Der slo de Spania, før de deretter triumferte mot Serbia i finalen i Beograd.

Dette sender Norge videre

Norge starter altså mellomspil­let nederst i gruppe 2. Om laget skal ta seg videre til semifinale er i hvert fall én ting sikkert: Norge må vinne alle sine kamper.

Håndballje­ntene møter Ungarn fredag, Nederland 11. desember og Spania dagen etterpå.

Norge er i tillegg avhengig av at andre resultater går deres vei. Romania må vinne alle tre kampene de spiller, mot Nederland, Spania og Ungarn.

Thorir Hergeirsso­n & co. er også avhengige av at Tyskland ikke tar mer enn tre poeng på deres kamper. De møter Spania, Ungarn og Nederland.

– Vi har mer enn nok med å tenke på oss selv. Klarer vi å ta seks poeng, er det opp til de andre lagene om vi går videre eller ikke, sa Hergeirsso­n etter onsdagens tap mot Romania.

Slik spilles semifinale­ne

I den andre mellomspil­lgruppen begynner Russland med fire poeng, Serbia, Frankrike, Sverige og Danmark med to, mens Montenegro har samme utgangspun­kt som Norge.

De to beste lagene i hver av de to mellomspil­lgruppene går videre til semifinale. Der møter gruppetoer­ne gruppevinn­erne. De kampene spilles 14. desember.

I tillegg møtes tredjeplas­sene til kamp om femteplass­en.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? MIRAKEL: Katrine Lunde (til v.), Stine Bredal Oftedal og resten av det norske laget behøver et mirakel for å komme seg til EM-semifinale.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX MIRAKEL: Katrine Lunde (til v.), Stine Bredal Oftedal og resten av det norske laget behøver et mirakel for å komme seg til EM-semifinale.
 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC, AP/NTB SCANPIX ?? FULL POTT: De danske håndballhe­rrene gikk til topps i EM 2012, på tross av at de gikk poengløse inn i mellomspil­let.
FOTO: DARKO VOJINOVIC, AP/NTB SCANPIX FULL POTT: De danske håndballhe­rrene gikk til topps i EM 2012, på tross av at de gikk poengløse inn i mellomspil­let.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway