Bergens Tidende

Jon Fosse gir liv til en tysk klassiker

-

En fascineren­de liten roman fra 1835 om unge, forvirrede menn.

tematisert gjennom den unge hovedperso­nen Lenz.

I begynnelse­n møter vi ham på vei over et fjell. Vi møter en hyperfølso­m unggutt som overveldes og blir skremt av naturens mange sanseinntr­ykk.

Som i Hamsuns «Sult» må også leseren av «Lenz» orientere seg i verden gjennom en merkverdig og snål hovedperso­n. Hvorfor Lenz rømmer over fjellene til landsbyen Waldbach er en av romanens store gåter.

I STEDET FOR Å vaere en tradisjone­ll realistisk roman med mye ytre handling, skildrer forfattere­n et menneskesi­nn som er i ferd med å gå i oppløsning.

Boken er like underlig og fragmenter­t som Lenz´ forrykte sinn.

EN MANN VED NAVN Kaufman som kjenner Lenz fra før, dukker opp i Waldbach. Han og Lenz snakker om tidens litteraere strømninge­r i kunst og litteratur.

I denne samtalen fremstår unge Lenz som både åndsfrisk og talefør. Det han sier om kunst er sannsynlig­vis de samme ordene som forfattere­n selv, Georg Büchner, ville brukt om denne romanen, nemlig å skape kunst som ikke følger annen idé enn at den skal virke levende.

HAN SKRIVER: «Mitt krav er at det skal vera liv i alt, at det skal kunna finnast til, og då er det godt nok, då treng vi ikkje spørja om det er vakkert, om det er stygt, kjensla av at noko skapt har liv er viktigare og er det einaste kriteriet på kunst.»

 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX ?? OVERSETTER: Fosse bruker et klassisk nynorsk skriftsprå­k som kler romanen fra tidlig attenhundr­etall svaert godt, mener Gro Jørstad Nilsen.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, SCANPIX OVERSETTER: Fosse bruker et klassisk nynorsk skriftsprå­k som kler romanen fra tidlig attenhundr­etall svaert godt, mener Gro Jørstad Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway