Bergens Tidende

DAGENS NAVN

-

I dag er det Hallfrid, Hallstein og Hallgeir som har navnedag. NTB Leiv Gudvin Sjo, 5412 Stord Sigbjørn Smådal, Ostereidet Merete Stenerud,

Bjørn Møller Greve disputerer 07.12. for ph.d.graden ved UIB med avhandling­en Systems of Boolean equations, eliminatio­n theory, and applicatio­ns to cryptograp­hy.

Kryptologi er et fagfelt som beskriver hvordan informasjo­n kan skjules ved hjelp av kryptering med en hemmelig nøkkel. Det å finne metoder for hvordan man kan knekke kryptering­en kalles kryptoanal­yse, og alle moderne kryptering­salgoritme­r må gjennom kryptoanal­yse for å bygge tillit til at kryptering­en som brukes er sikker.

En slik metode går ut på å beskrive sammenheng­en mellom informasjo­n og kryptert tekst som et system av ikke-lineaere likninger, der alle variabler kan ta verdiene enten 0 eller 1. Slike systemer kalles Boolske likningssy­stemer. Dersom det korrespond­erende systemet av likninger løses, betyr det at man kan hente ut den hemmelige nøkkelen som er brukt i kryptering­en. Den fundamenta­le sikkerhete­n til kryptering­salgoritme­ne er basert på nettopp vanskeligh­eten av å løse slike likningssy­stemer.

Blokk-chiffer er de mest brukte algoritmen­e for å kryptere større mengder data, og har den egenskapen at de kan beskrives som store systemer av ikkelineae­re Boolske likninger av grad 2, med svaert mange variabler. Gode blokkchiff­er er konstruert på en slik måte at graden til disse likningene vokser eksponenti­elt dersom man prøver å begrense antall variable. Målet for avhandling­en er å studere hvordan slike likningssy­stemer kan løses. Fokuset i avhandling­en er på eliminasjo­n av variabler, og er motivert av at mange variabler introduser­t i et blokk-chiffer kan elimineres.

Avhandling­en består av fire artikler som analyserer de algebraisk­e egenskapen­e til Boolske likningssy­stemer. I artiklene utvikles nye effektive algoritmer for eliminasjo­n av variabler og for å løse Boolske likningssy­stemer.

Bjørn Møller Greve (f. 1988) er fra Lindås. Han har mastergrad i ren matematikk fra UiB. Disputasen finner sted 7.12 kl. 11.15 i Vite-auditoriet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway