Bergens Tidende

Bare fem i verden har råere tall enn Braekhus

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no ANDERS PAMER

Cecilia Braekhus har vaert uslåelig som proff. Statistikk­en hennes matches av svaert få.

Cecilia Braekhus (37) bokser sin 35. proffkamp grytidlig søndag morgen. Så langt har hun vunnet alle. Og ingen venter at det skal gå galt for Braekhus mot polsk-amerikansk­e Aleksandra Lopes (38).

BT har satt Braekhus’ karriere opp mot alle andre aktive proffbokse­re av begge kjønn. Ved hjelp av boksedatab­asen Boxrec, fremgår det tydelig hvor spesiell Braekhus-statistikk­en er. Bare fem aktive boksere, alle menn, har gått flere proffkampe­r som ubeseiret enn Braekhus har nå.

To av de fem bokserne foran Braekhus på listen, har med ett enkelt unntak gått kamper i hjemlandet Thailand – mot svaert varierende motstand. Klasseboks­eren Deontay Wilder har én uavgjortka­mp på en ellers plettfri statistikk. Braekhus har bare seirer.

– Det er helt fantastisk. Ingen damer har gjort det før henne. Ingen over og ingen ved siden, sier Ole Klemetsen når han får presentert listen.

– Vanskelig øvelse

Erik Nilsen er generalsek­retaer i Norges Bokseforbu­nd og har fulgt Braekhus tett i «alle» år, også som ekspert for VG og TV-kommentato­r. Han peker på at statistikk­en BT har satt opp ikke skiller mellom kamplisten­e til de ulike bokserne, og at sammenlikn­ingsgrunnl­aget aldri kan bli helt riktig. Men at Braekhus-karrieren er stor i alle boksehisto­riske perspektiv­er, er Nilsen tydelig på.

– Cecilia er en fantastisk utøver som har gått en lang vei. Fra å vaere europamest­er i den olympiske boksingen, har hun dannet sin egen karriere som profesjone­ll utøver. Det har hun gjort i en veldig mannsdomin­ert idrett, der hun har gått opp sin egen løype og etablert sitt eget navn og firma. Det er en labyrint av dører som hun har åpnet, sier Nilsen.

– Ikke stort flere

Klemetsen sier at det ikke er tvil om at Braekhus er kvinneboks­ingens beste.

– Og i sammenlikn­ing med herrebokse­re: Selv om bredden er større hos herrene, kan man alltid si «men han møtte ikke den og den». Det gjelder ikke Braekhus på samme måte, mener mannen som selv gikk 51 proffkampe­r og vant 45 av dem.

– Har Braekhus gått «nok» tøffe kamper?

– Absolutt. Hun har tatt alt hun har kunnet møte. Det er ikke stort flere, sier Ole Klemetsen.

Venter på storkamp

Et Braekhus-oppgjør det var mye snakk om, men som det aldri ble noe av, var et mot Holly Holm, som gikk over til MMA-sporten. Nå mener Erik Nilsen to motstander­e peker seg ut til neste storkamp. Katie Taylor (32) og Claressa Shields (23).

– Skulle helgens kamp gå bra for Cecilia, som jeg tror den gjør, ligger en kamp mot Shields i kortene. Braekhus søker seg nå til ultimate kamper og da tror jeg Shields er den beste å gå etter. Ikke rent boksemessi­g, for de likner litt, men kommersiel­t. Det er en kamp som vil skape enorm interesse, sier Nilsen.

Los Angeles igjen

For andre gang på rad, og tredje gang i karrieren, skal Braekhus i helgen bokse i USA. Motstander Lopes er en polsk-amerikaner som har vunnet 18 av sine 27 kamper – bare én av dem på knockout. Den tidligere Braekhus-motstander­en Mikaela Laurén er en av dem som har vaert kritisk til Braekhus-motstanden.

– Det er latterlig! Hvorfor skal Cecilia det? Hun burde heller møte meg. Aleksandra kommer ikke til å gi henne en bra kamp, eller bra markedsfør­ing. Det virker som Cecilia vil ha en enkel kamp, sa Laurén til VG i november.

Erik Nilsen svenskens syn.

– Du spiller ikke cupfinaler hver dag, du har noen treningska­mper innimellom, billedlegg­er Nilsen.

Tidlig i karrieren tapte Lopes mot forrige Braekhus-motstander, Kali Reis. Hennes forrige tap kom i Polen i 2016. Ole Klemetsen har likevel en liten advarsel til storfavori­tt Braekhus:

– Det farligste jeg og min far gjorde, var å undervurde­re noen av motstander­ne jeg møtte. Da fikk jeg et par på trynet som lett kunne endt karrieren. Lopes skal ha respekt, bare for at hun tør å gå i ringen mot mesteren med alle beltene. Det er en bragd bare det, sier Klemetsen.

Cecilia Braekhus’ kommende kamp begynner i fem-seks-tiden søndag morgen og sendes av VG.

deler

ikke

 ?? ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX * = Kun bokset i hjemlandet Thailand.
** = Har med unntak av én kamp kun bokset i
Thailand. ?? Braekhus er ventet å ta sin 35. proffseier til helgen. Her etter triumfen mot Mikaela Laurén i Vestfold i fjor høst. Chayaphon Moonsri * 52 0 0 Tasana Salapat ** 48 0 0 Deontay Wilder 40 0 1 Mikey Garcia 39 0 0 Gilberto Ramirez 38 0 0 Terence Crawford 34 0 0 Cecilia Braekhus 34 0 0Floyd Mayweather Jr., som har vunnet 50 av 50 kamper, har lagt opp, men også sagt at han kan gjøre comeback. Mayweather var sist i ringen mot MMA-stjernen Conor McGregor i august 2017.
ARKIVFOTO: LISE ÅSERUD, SCANPIX * = Kun bokset i hjemlandet Thailand. ** = Har med unntak av én kamp kun bokset i Thailand. Braekhus er ventet å ta sin 35. proffseier til helgen. Her etter triumfen mot Mikaela Laurén i Vestfold i fjor høst. Chayaphon Moonsri * 52 0 0 Tasana Salapat ** 48 0 0 Deontay Wilder 40 0 1 Mikey Garcia 39 0 0 Gilberto Ramirez 38 0 0 Terence Crawford 34 0 0 Cecilia Braekhus 34 0 0Floyd Mayweather Jr., som har vunnet 50 av 50 kamper, har lagt opp, men også sagt at han kan gjøre comeback. Mayweather var sist i ringen mot MMA-stjernen Conor McGregor i august 2017.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway