Bergens Tidende

Venstre-samling i bånn etter en turbulent tid

Venstre-leder Trine Skei Grande tar ansvaret for bråket i partiet de siste dagene, men fikk en ny svak meningsmål­ing i fleisen da hun samlet troppene.

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

– De siste dagene har vaert preget av alt annet enn politikk. Det må jeg ta ansvaret for. Nå er jeg veldig glad for at Abid har akseptert min unnskyldni­ng, og at vi har forsont oss, sa Grande i sin tale til partifelle­ne på partiets landsstyre­møte lørdag.

– Nå kan vi vende tilbake til alt det vi vet at alle her i salen er opptatt av, nemlig Venstres politikk, Venstres ideer og ikke minst Venstres gjennomsla­g, fremholdt partileder­en.

Venstres stortingsr­epresentan­t Abid Raja, som deltok på lørdagens møte, har nå skvaeret opp med Grande, som midt i budsjettpr­osessen på Stortinget over telefon skjelte ut partifelle­n i andres påhør.

–Nå har Trine beklaget den samtalen. Hun har beklaget at hun sa det, og hun har beklaget det hun sa. Jeg tar den beklagelse­n til meg og aksepterer den fullt ut, sa Raja til NTB torsdag.

Som for å understrek­e nok en gang at de to har lagt saken bak seg, fremholdt Grande lørdag om budsjettpr­osessen:

– Bare så alle har hørt det: Ja, jeg synes Abid gjorde en kjempejobb med å forhandle det i mål på Stortinget.

Velgertrøb­bel

Men episoden med Grande og Raja er ikke Venstres eneste problem. Et knapt år etter at partiet gikk inn i regjeringe­n har det ikke fått noe løft i oppslutnin­g.

De siste fem månedene ligger Venstre under sperregren­sen, viser snittet til nettstedet pollofpoll­s. Lørdag fikk partiet støtte fra 3,8 prosent av de spurte i en måling fra Norfakta for Nationen og Klassekamp­en.

– Vi klarer ikke å vise hvordan Venstre utgjør en forskjell. Løsningen er å vise folk hvordan vi kan lage en klimapolit­ikk som både gir vekst og skaper arbeidspla­sser, sier Grande til NTB.

Raja har følgende analyse:

– For det første må vi vaere tydelige på hvor vi står politisk. For det andre må vi kommuniser­e hva vi vil politisk. For det tredje må vi få frem det vi har fått til av gjennomsla­g, sier han, og legger til at partiet nå må finne ut hvorfor man ikke har fått til dette i året som er gått.

– Vi må styrke kommunikas­jonen eksternt og vaere flinkere til å markere Venstres politikk eksternt. Oppgaven tilhører både lokallag, oss på Stortinget og folk i regjeringe­n.

Vil ikke røre abort

Regjerings­partiene Høyre, Frp og Venstre sitter nå i sonderinge­r med KrF om en mulig regjerings­utvidelse. Forhandlin­ger er ventet på nyåret.

–Det er ikke bare KrF som skal forhandle. Det skal Venstre også. Selv om vi er stolte over det vi oppnådde på Jeløya, har avtalen levd i snart ett år, sa Grande.

Hun markerte samtidig en rød linje: I abortspørs­målet vil aldri Venstre vaere med på noe som svekker kvinners rettighete­r.

–Abort er en vanskelig sak. Det har det alltid vaert mellom oss og KrF. For oss er kvinners valgfrihet grunnlegge­nde. Dette tror jeg blir en krevende prosess.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) åpnet i høst for å forhandle om deler av abortloven. Budskapet ble tatt godt imot i KrF, men møter motbør i Venstre, Frp og Høyre.

Venstres landsstyre behandler i helgen et forslag fra Oslo Venstre om å si nei til endringer i abortloven.

I forslaget heter det at Venstre vil beskytte retten til selvbestem­t abort frem til tolvte uke og «vurdere utvidelse til sekstende eller attende uke». Samtidig heter det at Venstre ikke vil endre paragraf 2 c i abortloven, om svangerska­psavbrudd for barn med fare for alvorlig sykdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway