Bergens Tidende

Fredsprisv­inner landet i Norge

- FREDRIK MOEN GABRIELSEN, NTB nyhet@bt.no

Legen Denis Mukwege, den ene av de to vinnerne av årets Nobels fredspris, landet lørdag formiddag på Gardermoen.

Den 63 år gamle kongoleser­en landet på Oslo Lufthavn like før klokken 12.

– Jeg håper å få anledning til å snakke med folk om situasjone­n rundt seksuell vold mot kvinner. Det er et uhyre viktig tema, og jeg er glad for at deres lidelse nå blir anerkjent med denne prisen, sier fredsprisv­inneren til NTB.

Det har snødd i Osloområde­t de siste dagene, og det første som møtte fredsprisv­inneren var en flyplass dekket av snø.

– Jeg kommer fra et varmt land. Med så mye snø blir det veldig kaldt for meg, sa Mukwege før han satte kursen inn mot hovedstade­n.

Vanskelig å forlate jobben

Mukwege var i operasjons­salen på sykehuset hvor han jobber da han 5. oktober fikk beskjeden om at han var blitt tildelt prisen.

– Selvfølgel­ig er det vanskelig å forlate arbeidet mitt for å komme hit disse dagene. Jeg er opptatt hele året rundt, og det er vanskelig for pasientene mine som må vente på meg mens jeg er borte. Men jeg er her kun for en kort periode, så vil jeg dra hjem igjen for å fortsette arbeidet mitt, sier Mukwege.

Han legger også til at han håper å få tid til å treffe slektninge­ne sine i Norge løpet av besøket.

Rundt 50 av Mukweges familiemed­lemmer er bosatt i Norge, blant dem nevøen og Tromsø-spilleren Mushaga Bakenga. Det er foreløpig ikke kjent når Nadia Murad, den tidligere IS-fangen fra Irak som mottar fredsprise­n sammen med Mukwege, vil ankomme Norge.

Tett program

Søndag finner den årlige pressekonf­eransen sted på Nobelinsti­tuttet, hvor fredsprisv­innerne Nadia Murad og Denis Mukwege vil svare på spørsmål fra pressen.

Seinere samme dag er det duket for folkefest utenfor Oslo rådhus. Gratiskons­erten skal ledes av Kåre Magnus Bergh og Silje Nordnes, og blant artistene som skal opptre er blant andre DDE, Julie Bergan, Kurt Nilsen og Wenche Myhre. Begge de to fredsprisv­innerne vil vaere til stede under konserten.

Utendørsar­rangemente­t holdes som en slags erstatning for den tradisjone­lle Nobelkonse­rten. Den ble tidligere i år avlyst på grunn av dårlig økonomi, samt at arrangøren ønsker å tenke nytt om innhold og format, ifølge Nobelinsti­tuttet.

Mukwege og Murad vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobelserem­onien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Seinere på kvelden vil de to vinnerne tradisjone­n tro vinke til fakkeltoge­t utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? LANDET: Fredsprisv­inner Denis Mukwege ankommer her VIPtermina­len ved Oslo Lufthavn lørdag. Her sammen med Olav Njølstad som er direktør ved Nobelinsti­tuttet og sekretaer for Den norske Nobelkomit­é.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX LANDET: Fredsprisv­inner Denis Mukwege ankommer her VIPtermina­len ved Oslo Lufthavn lørdag. Her sammen med Olav Njølstad som er direktør ved Nobelinsti­tuttet og sekretaer for Den norske Nobelkomit­é.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway