Bergens Tidende

La folk bestemme selv om de vil evakuere

- KAI A. OLSEN

Vi har ingen garanti mot å bli rammet av ras, selv om vi har måleinstru­menter på noen få fjell.

Professor i informatik­k, Høgskolen i Molde, Universite­tet i Bergen og OsloMet

Det er flere forutsetni­nger som må vaere oppfylt om disse systemene skal gi trygghet. Alle farlige fjell må overvåkes, og det må vaere en ganske klar kobling mellom det en måler og risikoen for ras.

I PRAKSIS ER DET IKKE mulig å ha kontroll med alle rasutsatte steder. Vi har ingen teknologi i dag som kan se dypt inn i fjellene for å finne skjulte sprekker. Om sprekker kan vaere en indikasjon på et fremtidig ras, kan de like godt vaere det motsatte. Gårdsbruke­t Knivsflå i Geiranger ble for eksempel fraflyttet i 1898 fordi det kunne bli knust om en fjellhamme­r raste ut. Den hammeren står der den dag i dag.

Raset kan også gå under vann. For 8000 år siden gikk verdens største undersjøis­ke ras ved Storegga ute i Norskehave­t. Det ga 10 meter høye bølger innover kysten.

Vi har ingen garanti mot å bli rammet av ras og tsunamier, selv om vi har instrument­er på noen få fjell.

DET VI KAN MÅLE med overvåknin­gssystemen­e, er bevegelse i fjellet. Men som vi har sett, er det ingen klar sammenheng mellom bevegelse og ras. For fjellet Mannens del kan en flytte de 11 innbyggern­e og stenge jernbanen hver gang fjellet beveger seg. For Åkerneset vil det i praksis ikke vaere mulig å rope ulv mange ganger siden kostnadene ved en evakuering vil bli enorme. Sannsynlig­vis vil turistindu­strien på Vestlandet vaere lite interesser­t i hyppige stengninge­r av Trollstige­n.

Kanskje skal en bare bruke rødt farenivå når raset kommer. Da kan en også sette på sirenene, akkurat slik en varsler tsunamier i Japan. På de andre farenivåen­e får det bli opp til hver enkelt hva de vil gjøre. Bor du under fjellet eller langs den tsunamitru­ede fjorden, bør du selv få lov til å bestemme om du skal evakuere, ut fra dataene du får på smarttelef­onen. Da kan du velge å bli, men ha rømningsve­iene klare slik at du vet hva du skal gjøre når sirenene hyler.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? UTSATT: Veien mellom Bergen og Voss er svaert utsatt for ras. Bilistene på veien kan varsles gjennom skilt og med meldinger. Så kan de selv ta avgjørelse­n, kjøre eller finne en annen vei, skriver innsendere­n. Bildet er av raset ved Boge på E16 i Vaksdal kommune i mai 2015.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG UTSATT: Veien mellom Bergen og Voss er svaert utsatt for ras. Bilistene på veien kan varsles gjennom skilt og med meldinger. Så kan de selv ta avgjørelse­n, kjøre eller finne en annen vei, skriver innsendere­n. Bildet er av raset ved Boge på E16 i Vaksdal kommune i mai 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway