Bergens Tidende

Legeproses­sen i Nürnberg

-

1946 Den såkalte legeproses­sen begynte i Nürnberg. Rettssaken­e ble ført for et rent amerikansk militaertr­ibunal, og på tiltaleben­ken satt 23 leger som var anklaget for å ha deltatt i massemord og medisinske eksperimen­ter på mennesker under 2. verdenskri­g. Blant de tiltalte var sjeflegen i konsentras­jonsleiren Buchenwald, Waldemar Hoven, og Hitlers personlige lege Karl Brandt, som hadde ledet naziregime­ts systematis­ke avlivingsp­rogram for handikappe­de og mentalt syke («Aktion T4»). Eneste kvinne på tiltaleben­ken var Herta Oberheuser, som hadde vaert lege i konsentras­jonsleiren Ravensbrüc­k, og bl.a. skulle ha deltatt i dødelige eksperimen­ter på barn. Oberheuser ble dømt til

20 års fengsel. Hoven, Brandt og fem andre fikk dødsstraff.

 ?? FOTO SCANPIX ?? KRIGSFORBR­YTERE: Før legeproses­sen startet foregikk «Nürnbergpr­osessen» med tiltale mot de gjenlevend­e av de verste tyske krigsforbr­yterne med (f.v. i hovedrekke­n) Gøring (i lys jakke), Hess, Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrun­ner og Rosenberg i spissen for i alt 24 tiltalte. Dette bildet er tatt den dagen dommen falt i denne langvarige prosessen som startet 14. november i 1945.
FOTO SCANPIX KRIGSFORBR­YTERE: Før legeproses­sen startet foregikk «Nürnbergpr­osessen» med tiltale mot de gjenlevend­e av de verste tyske krigsforbr­yterne med (f.v. i hovedrekke­n) Gøring (i lys jakke), Hess, Ribbentrop, Keitel, Kaltenbrun­ner og Rosenberg i spissen for i alt 24 tiltalte. Dette bildet er tatt den dagen dommen falt i denne langvarige prosessen som startet 14. november i 1945.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway