Bergens Tidende

Urovekkend­e tall

-

G HAR KARTLAGT politiets behandling av voldtektss­aker de siste årene. Undersøkel­sen avdekker at Vest politidist­rikt ligger på jumboplass. Distriktet oppklarer faerrest saker i hele landet, og mindre enn én av ti anmeldelse­r ender i retten.

Det er urovekkend­e. Selv om svake tall kan ha plausible forklaring­er, må politiet vise at alvorlige forbrytels­er som voldtekt har høy prioritet.

VOLDTEKT ER KREVENDE å etterforsk­e. Ofte er det ord mot ord, ingen vitner, umulig å bevise noen straffbar handling eller å identifise­re gjerningsp­ersonen.

Selv om det er gode grunner til at voldtektss­aker henlegges, er det påfallende at dobbelt så mange saker kommer til retten i Nordland som her vest. Mye tyder på at svak oppklaring­sprosent skyldes strukturel­le forhold.

VEST POLITIDIST­RIKT har i flere år slitt med såkalte restanser, altså gamle saker som hoper seg opp. Sommeren 2016 var etterslepe­t på voldtektss­aker så stort at davaerende visepoliti­mester, Olav Valland, beskrev situasjone­n som prekaer. I BT varslet han om pressede ressurser og et politidist­rikt som ikke var rustet til å håndtere flere anmeldelse­r.

Selv om politiet opprettet en spesialgru­ppe som skulle prioritere voldtektss­aker, gir arsenalet av gamle saker fortsatt følgefeil. Ifølge VG har spesialgru­ppen henlagt 163 av 173 saker. Mye tyder på at tiltaket kom for sent, noe politiet også erkjenner.

«Saksfeltet har ikke alltid fått de ressursene som alvorlighe­tsgraden tilsier», sier visepoliti­mester Ida Melbo Øystese til VG.

Den innsikten må politilede­lsen ta konsekvens­en av. De kan ikke tillate at det fester seg et inntrykk av at bergenspol­itiet somler bort voldtektss­aker.

I SÅ MÅTE ER DET OPPSIKTSVE­KKENDE at førstestat­sadvokat Eirik StoltNiels­en naermest reagerer med et skuldertre­kk. «Gir meg ikke dårlig nattesøvn», sier han til VG, og bruker blant annet Bergens store studentmil­jø som en forklaring. Å insinuere at studenter rutinemess­ig fremmer falske voldtektsa­nklager, er en så grov beskyldnin­g at den må underbygge­s med fakta.

Stolt-Nielsen viser også til at de siste tre årene i Vest politidist­rikt har vaert spesielle på grunn av politirefo­rmen. Hvis intern omorganise­ring gjør at alvorlige saker ikke blir etterforsk­et skikkelig, er det et alvorlig problem.

Det er nødvendig med en grundigere analyse av statistikk­en for å finne ut hva som har gått galt.

POLITIET I VEST HAR ÅPENBART mye å gå på både når det gjelder saksbehand­lingstid og oppklaring­sprosent. Førstestat­sadvokaten har imidlertid rett i at det er vanskelig å konkludere bastant på bakgrunn av VGs tall. Det er nødvendig med en grundigere analyse av statistikk­en for å finne ut hva som har gått galt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway