Bergens Tidende

Hjelper barn av krigsofre

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

Milfrid Tonheim har forsket på reintegrer­ingen av jentene som har vaert utsatt for seksualise­rt vold i krigføring­en i Kongo. Nå jobber hun for å gi barna deres skolegang. Hun er takknemlig for at Denis Mukwege er tildelt fredsprise­n 2018.

Høsten 2010 satte Tonheim seg på flyet til Den demokratis­ke republikke­n Kongo for å forske på jentesolda­ter i landet.

Fokuset på forskninge­n hennes var jentenes opplevelse av å vende hjem til sine landsbyer og det sivile livet etter å ha vaert barnesolda­ter. 17 jenter deltok i forsknings­prosjektet. Den yngste jenten var 16 år da datainnsam­lingen skjedde.

Blir stigmatise­rt og avvist

Hun forteller at definisjon­en på barnesolda­t innlemmer alle oppgaver og roller i en haer.

– Noen har roller som soldater eller spioner, andre henter ved og baerer vann og noen jenter blir sexslaver eller gitt bort som en kone til en soldat eller en av høyere rang, sier Tonheim.

En viktig grunn til at jentene som kommer hjem blir stigmatise­rt og avvist er at de har krysset tradisjone­lle kjønnsroll­er i Kongo.

– Å vaere en del av militaeret er en maskulin rolle og for dem som kommer hjem gravide eller med barn er dette et bevis på at de ikke lenger er jomfru. Det at barna har blitt til utenfor ekteskap, og i tillegg har en far som anses som rebell får følger for både mødrene og barna, sier Tonheim.

Barn som er født på grunn av seksuell vold i krig, opplever minst like mye stigmatise­ring og ekskluderi­ng som sine mødre. Også barna til jentene blir stigmatise­rt. I sin forskning så hun at jentesolda­ter i Kongo sjeldent fikk god reintegrer­ingshjelp, og ingen av reintegrer­ingsprogra­mmene innlemmet assistanse til å møte barna deres sine behov.

– Etter feltarbeid­et tenkte jeg at dette må noen gjøre noe med, sier Tonheim.

Løsningen skulle bli et møte med en gammel kjenning fra Bergen.

Startet en stiftelse

– Jeg hadde hørt at Eirik Monsen og noen venner skulle starte en stiftelse for hjelpearbe­id i Kongo. Jeg tok kontakt og presentert­e min idé. Den tente de på, og slik var vi i gang.

Sammen med sin kompis Kristian David Elgen satt Monsen, noen år tidligere, og snakket om hvilken lykke det er å bli født inn i Norge.

– Vi ønsket å bruke litt tid og penger på å bidra for å gjøre noe for dem som ikke har det like bra som oss. Vi gikk sammen, fire kompiser fra Bergen, og startet stiftelsen Buddies for Africa.

Etter hvert begynte stiftelsen å opprette skoler i Sør Kivuområde­t, øst i Kongo.

– Det var allerede skoler og undervisni­ng, men forfatning­en til de skolene var så dårlig at man ofte måtte avbryte undervisni­ng i regntiden, sier Monsen.

Det er nå etablert til sammen seks skoler. Arbeidet med å gi midler til skolegang for barna med mødre som tidligere har vaert utsatt for seksualise­rt vold, startet samme året som stiftelsen ble opprettet.

– Nå retter vi fokus på å dekke utdanning til barn som ikke ville hatt mulighet for skolegang i utgangspun­ktet. I starten fokuserte vi bare på barn av jentesolda­ter, men vi har sett at det er et enormt behov. Vi har nå utvidet omfanget vårt til barn som er rammet av krig eller konflikt, sier Monsen.

Fem dager etter at det ble annonsert at Mukwege blir tildelt fredsprise­n møtte Monsen og medarbeide­r i stiftelsen Jacob Jorem den kongolesis­ke legen på hans kontor.

– Vi reiser til Kongo en gang i året, og vi var så heldige at vi fikk møte Mukwege. Vi diskuterte arbeidet med jentesolda­tene og viktighete­n av å gi deres barn utdannelse. Han er en ydmyk mann som er opptatt av å gjøre det han kan for å hjelpe disse mødrene og barna. Det betyr mye at det er han som har fått denne prisen. Det setter et fokus på denne situasjone­n, sier Monsen.

 ?? FOTO: BUDDIES FOR AFRICA ?? HJELP TIL SKOLEGANG: Barna ved École Primaire Eliho i Kabare-provinsen i Kongo har alle fått hjelp til skolegang gjennom stiftelsen Buddies for Africa.
FOTO: BUDDIES FOR AFRICA HJELP TIL SKOLEGANG: Barna ved École Primaire Eliho i Kabare-provinsen i Kongo har alle fått hjelp til skolegang gjennom stiftelsen Buddies for Africa.
 ?? FOTO: BUDDIES FOR AFRICA ?? MØTE: I oktober møtte Jacob Jorem og Eirik Monsen i Buddies for Africa den kongolesis­ke legen Denis Mukwege på hans kontor ved sykehuset Panzi Hospital, hvor Mukwege tar imot jenter som har vaert utsatt for seksualise­rt vold i krigføring.
FOTO: BUDDIES FOR AFRICA MØTE: I oktober møtte Jacob Jorem og Eirik Monsen i Buddies for Africa den kongolesis­ke legen Denis Mukwege på hans kontor ved sykehuset Panzi Hospital, hvor Mukwege tar imot jenter som har vaert utsatt for seksualise­rt vold i krigføring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway