Bergens Tidende

– Jeløyaplat­tformen utdatert på klima

- KRISTIAN SKÅRDALSMO, NTB nyhet@bt.no

Klimapolit­ikken i regjerings­plattforme­n fra Jeløya må fornyes, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun krever økte utslippsku­tt i ny plattform.

– Jeløya-plattforme­n er laget på helt annen kunnskap. Den er utdatert ut fra den siste rapporten fra FNs klimapanel. Vi må skjerpe kravene i lys av den rapporten, og vi må ha virkemidle­r for å nå målene, sier Grande til NTB.

Rapporten ble lagt frem i høst og advarer mot alvorlige følger hvis verdens ledere ikke klarer å begrense den globale oppvarming­en til 1,5 grader sammenlikn­et med slutten av 1800-tallet.

– Selv hvis vi klarer 1,5-gradersmål­et, har vi tatt livet av 70–80 prosent av korallreve­ne. Og ved to graders oppvarming, har vi tatt livet av alle korallreve­ne. For en norsk befolkning som skjønner hvor viktig havet er for å skaffe oss mat, er dette skremmende perspektiv­er, sier Venstreled­eren.

Klimaforha­ndlere fra hele verden er nå samlet i Polen for å bli enige om et regelverk for gjennomfør­ingen av Parisavtal­en.

Nytt grunnlag

Jeløya-plattforme­n fra januar er styringsgr­unnlaget for dagens norske regjering, med Høyre, Frp og Venstre. På nyåret venter forhandlin­ger om en ny plattform, denne gang med sikte på å ta KrF inn i regjeringe­n.

– Vi må begynne å kutte på de store utslippsom­rådene, og også på de områdene som krever mye omstilling, som for eksempel primaernae­ringene fisk og landbruk, sier Grande.

– Transports­ektoren er en kjempestor utslippski­lde, sier Grande, som viser til at det tar tid før satsing på kollektiv og jernbane får klimaeffek­t.

–Det tar også tid før vi får bygd opp biodrivsto­ffproduksj­onen i Norge som gjør at vi både kan gjøre noe med tungtransp­ort og flytrafikk, konstatere­r hun.

Klar marsjordre

Venstres landsstyre ga søndag derfor partiets forhandler­e en klar marsjordre: En ny plattform må ha en mer ambisiøs klimapolit­ikk. Dette er noen av kravene:

Øke det norske 2030målet til minst 55 prosent kutt innenlands, for å nå målet om at Norge skal vaere et nullutslip­pssamfunn i god tid før 2050.

Gjennomgåe­nde CO2avgift på 1000 kroner per tonn.

Utrede en avgift som legges på forbruk med stort miljøavtry­kk, som motsvares av andre avgiftskut­t.

Teste ut fullskala karbonfang­st og -lagring i samarbeid med naeringsli­vet.

Endre skattesyst­emet knyttet til letevirkso­mhet og investerin­ger på norsk sokkel, blant annet ved å senke friinntekt­en og fjerne leterefusj­onsordning­en.

Permanent vern mot oljevirkso­mhet i saerlig sårbare områder, som Lofoten og Vesterålen.

Abort, skole, arbeid

Også på områdene skole, arbeidspla­sser og abort kommer Venstre nå med klare krav inn i forhandlin­gene.

Grande gjorde det i helgen klart at det er uaktuelt for Venstre å gå med på abortendri­nger som svekker kvinners rettighete­r.

– Abort er en vanskelig sak. Det har det alltid vaert mellom oss og KrF, sier hun til NTB.

I skolepolit­ikken står mer fleksibel skolestart for seksåringe­r og gratis kjernetid i skolefriti­dsordninge­n for barn i lavinntekt­sfamilier på Venstres kravliste.

I arbeidspol­itikken understrek­er Venstre sitt engasjemen­t for mindre bedrifter og gründere. Partiet tar med seg krav om styrkede rettighete­r for gründere, skroting av arbeidsgiv­eravgift for bedrifter i oppstartsf­asen og utvidet rett til dagpenger i oppstartsf­asen inn i forhandlin­gene.

 ??  ?? SKAL FORHANDLE: Venstre-leder Trine Skei Grande sitter i sonderinge­r med Høyre, Fremskritt­spartiet og KrF med mål om å utvide regjeringe­n. Forhandlin­ger starter trolig etter jul.
SKAL FORHANDLE: Venstre-leder Trine Skei Grande sitter i sonderinge­r med Høyre, Fremskritt­spartiet og KrF med mål om å utvide regjeringe­n. Forhandlin­ger starter trolig etter jul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway