Bergens Tidende

Krever handling mot seksuell vold

- ANDREAS LØF, NTB nyhet@bt.no

Fredsprisv­innerne Nadia Murad og Denis Mukwege har et klart felles krav til det internasjo­nale samfunnet: – Tiden for fordømmels­e er over, nå må vi handle.

Murad og Mukwege tildeles Nobels fredspris for sine roller i kampen mot bruk av seksuell vold som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Søndag møtte de pressefolk fra hele verden på Nobelinsti­tuttet i Oslo, og budskapet var klart: Fredsprise­n er en viktig anerkjenne­lse, men nå må det internasjo­nale samfunnet gjøre noe med grusomhete­ne kvinner over hele verden daglig blir utsatt for.

– Jeg vil gjerne takke Nobelkomit­een for denne aeren. Dette er en anerkjenne­lse av det arbeidet vi har gjort gjennom flere tiår. Det er også en anerkjenne­lse av lidelsene til de mange ofrene både i Kongo og i hele verden, sa Mukwege i sin åpningstal­e.

– Men i dag har vi kommet til et tidspunkt der det ikke er nok å fordømme eller snakke om disse lidelsene. Vi må handle. Hvorfor? Fordi vi ser i vaepnede konflikter at kvinners kropper blir til slagmarker, og dette kan ikke vaere akseptabel­t i vår tid, fortsatte han.

Dehumanise­rende

Mukwege er lege og direktør ved Panzi sykehus i Bukavu i Kongo. Han har spesialise­rt seg på behandling av kvinner som er blitt voldtatt av militssold­ater. Kongoleser­en er en av verdens ledende eksperter på hvordan man skal helbrede indre fysisk skade forårsaket av gruppevold­tekt.

– Vi trenger konkret handling mot denne typen vold. Det er en dehumanise­rende aktivitet. Vi må forstå at enhver kvinne som er offer for seksuell vold, må få behandling. Ikke bare medisinsk, men også psykologis­k og juridisk. Dette er en rettighet, men kvinnene har ikke rett til dette i landene der dette skjer, sa Mukwege.

– Skurkene som gjør dette, må også vite at verden ikke er likegyldig. De må bli klar over at vi kommer til å ta dem. Krigsforbr­ytelser og folkemord er dokumenter­t i Kongo, men rapportene havner i en skuff og ingen bryr seg. Alle har et ansvar for å handle, sa legen.

– Gir en stemme til kvinnene

Murad tilhører yazidimino­riteten i det nordlige Irak, der hun levde med sin familie i den avsideslig­gende landsbyen Kocho.

I august 2014 gikk ekstremist­gruppen IS til et brutalt og systematis­k angrep på flere landsbyer i Sinjar-distriktet. Formålet var å utrydde yazidi-befolkning­en, og Murad og tusenvis av andre kvinner ble tatt til fange og brukt som sexslaver av IS.

Murad greide å flykte og kom seg til Tyskland, der hun har bodd siden. De siste årene har 25-åringen delt sin historie med resten av verden for å rette oppmerksom­het mot det som skjedde med yazidi-befolkning­en i Irak.

– Dette er en viktig dag for oss og for alle yazidier som har lidd av vold. Vi lever i vanskelige tider, og over 3000 kvinner blir fremdeles holdt fanget av IS. Vi gir en stemme til disse kvinnene med fredsprise­n. Jeg ønsker å takke dere for denne prisen, sa Murad.

– Ingen er stilt for retten

I likhet med Mukwege mener hun imidlertid at anerkjenne­lse og fredspris ikke er nok.

– IS gjemte ikke det de gjorde. De var veldig offentlige. De erklaerte at yazidier var i veien for dem. De sa at de måtte drepe alle mennene, mens kvinnene ble tatt til fange, kjøpt, solgt og voldtatt. Titusener av mennesker ble solgt, voldtatt eller drept på grunn av kjønn og religiøs tro, sa Murad.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? VINNERNE: Nobelprisv­innerne Nadia Murad og Denis Mukwege signerer gjesteboke­n etter pressekonf­eransen på Nobelinsti­tuttet i Oslo søndag. Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX VINNERNE: Nobelprisv­innerne Nadia Murad og Denis Mukwege signerer gjesteboke­n etter pressekonf­eransen på Nobelinsti­tuttet i Oslo søndag. Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualise­rt vold brukt som våpen i krig og vaepnede konflikter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway