Bergens Tidende

Trenger mye mat og mye hvile

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

Etter en uke preget av feber og magetrøbbe­l skal Sverre Lunde Pedersen (26) hvile og spise seg tilbake i form, slik at han kan utfordre Patrick Roest (23) i Heerenveen.

Mat og hvile. Det er stikkorden­e til Sverre Lunde Pedersen, for at han skal få seg en god uke frem til verdenscup­en i Heerenveen neste helg.

– Jeg skal uansett vaere bedre neste helg. Nå skal jeg få en god uke med mye mat og mye hvile, så kroppen kommer seg helt til hektene igjen, forteller han.

Hadde ikke krefter

Dagene frem mot helgens løp i polske Tomaszów Mazowiecki var langt fra optimale for skøytefant­omet fra Fana. Mandag og tirsdag var han slått ut med feber og magebesvae­r, noe som taeret kraftig på kreftene. Det bar også helgen preg av, til tross for at han viste muskler på lagtempoen fredag.

– Jeg hadde ikke kreftene til å slå om og kjøre tidene ned de siste ti rundene, forteller Pedersen på telefon fra Polen etter søndagens 10.000 meter.

I par med tyske Patrick Beckert startet han pent og rolig, men på de siste rundene viste Beckert Pedersen ryggen, og i mål sto det 13.35 på tavlen for 26-åringen fra Bergen.

Det holdt til en foreløpig tredjeplas­s, men da de to siste parene også var i mål, var han skjøvet ned til femteplass.

Våt og tung is

I tillegg til at han hadde vaert syk tidligere i uken, gjorde isen sitt til at det ble 10.000 tunge meter. Alle løperne slet med at det øverste laget var mykt og skøytene skar nedi. Aller verst var det for Pedersen og Becker, som gikk rett etter vanningspa­usen. Til forskjell fra vanlig ventet ikke arrangøren­e på at vannet skulle rekke å fryse på, men sendte dem utpå mens det flere steder var overvann.

– Da går det tregt altså, sier Pedersen.

Han vil likevel ikke bruke det som noen unnskyldni­ng.

– Jeg var ikke god nok til å nå pallen i dag, men jeg er fornøyd med hvordan jeg løser det, sier Pedersen, som før løpet hadde mål om å få en god opplevelse og å henge med i distansesa­mmendraget.

Den som taklet forholdene best var den nederlands­ke 21-åringen Marcel Bosker, som tok seg i mål på 13.25,27. Han vant foran russerne Aleksandr Rumjantsev og Danila Semerikov.

Tror Roest kan slås

Ingen av tidene fra Polen var i naerheten av det sesongens raskeste mann til nå, nederlands­ke Patrick Roest, leverte i den nasjonale kvalifiser­ingen i Heerenveen. Der klokket han inn på 12.47,89 på 10.000 meter og 6.08,98 på 5000 meter. Neste helg er han tilbake på start, når verdenscup­sirkuset forflytter seg til den langt raskere isen i Heerenveen.

Pedersen erkjenner at

23-åringen kommer til å bli hard å hanskes med hele vinteren, men helt umulig tror han ikke det blir. Det viste også 5000-meteren i Tomakomai i november, der Pedersen slo Roest med 47 hundredels sekunder.

– Da viste jeg at jeg er med der oppe. Han blir tøff å slå, men jeg kommer ikke til å gi opp av den grunn, sier Pedersen, som nå altså skal bevilge seg en uke med masse mat og hvile, for å samle krefter igjen.

Tidligere søndag hadde lagsprinth­errene, med Håvard Lorentzen i spissen, tatt helgens eneste norske seier. Bergensere­n holdt tempoet alene på siste runde, etter at Henrik Fagerli Rukke og Bjørn Magnussen hadde ført Norge i en god posisjon.

Lorentzen måtte slakke litt av mot slutten, men sikret seier for Nederland da han gled over målstreken på 1.21,27.

 ?? ARKIVFOTO: PETER DEJONG, AP ?? TUNGT: Sverre Lunde Pedersens helg var hardt preget av sykdommen i starten av uken.
ARKIVFOTO: PETER DEJONG, AP TUNGT: Sverre Lunde Pedersens helg var hardt preget av sykdommen i starten av uken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway