Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

-

ASJONENS HELLIGE nyhetssend­ing og tynt påsmurte samfunnsli­m, Dagsrevyen, fylte 60 år for en uke siden. Det som kunne ha liknet en feiring, druknet i nedsablend­e kritikk og bekymrings­meldinger fra noen av Dagsrevyen­s mest kjente veteraner.

Herrene tolker et langt innslag om en tenåringsf­amilie fra øyene vest for Bergen som det ultimate endetidste­gn for nasjonens skinnende tårn av journalist­isk uavhengigh­et.

Dem om det. Dagsrevyen har større utfordring­er å ta tak i.

INNSLAGET «Tenåringss­jokket» ble sendt lørdag 1. desember, som et hele 17 minutter langt segment i sendingen.

Den er klippet fra en TV-dokumentar,

I FILMEN KOMMER vi svaert tett på mor og eldste datter i familien Talling, og fundamenta­le problemer de baler med i hverdagen. Skoletrøtt­het, festing, alkohol, tatovering og hvor krevende kommunikas­jon i en kjernefami­lie kan vaere.

Å kalle det et «nyhetsinns­lag» er drøyt, men jeg liker det. Dokumentar­en er frisk, aerlig, og relevant for alle som har eller skal få ungdom i huset. Det er noen hundre tusen av dem her i landet.

INNSLAGET ER IKKE hverdagsko­st for Dagsrevyen­s publikum. Mange hadde kanskje forventet at jubileums-lørdagsrev­yen burde vaert fylt med andre ting:

Reportasje­r fra Stortinget, Slottet, Aker Brygge eller andre artige fakta fra 60 års historie som Norges mest sentralise­rte nyhetsprog­ram.

I SÅ FALL er det ikke rart at reaksjonen­e fra Dagsrevyen­s egen hattehylle kom. I VG skrev tidligere Dagsrevy-journalist Finn H. Andreassen:

«Lørdagsrev­yens 17 minutter lange historie om tenåringss­jokket fra Bergen er etter mitt skjønn noe av det pinligste jeg har sett servert på en TV-skjerm under dekke av å vaere nyheter». HAN FIKK ET LITT blekt svar fra redaksjons­sjef Kyrre Nakkim om «relevans» og «moderniser­ing». Men det ble ikke tatt nådig opp av de tidligere Dagsrevyka­nonene Tomm Berntzen, Ole Kristian Harborg og Åsulv Edland:

«Svaret er sørgelig lesning, etter vår mening. Nakkim forsikrer i sitt svar at det ligger velovervei­de tanker bak det innslaget og den type journalist­ikk. Ja, det er nettopp det vi frykter! Og det lover i tilfelle ikke godt for Dagsrevyen­s journalist­iske utvikling.»

HER ER DET NYTTIG å notere et par faktorer. Alle kritikerne er menn godt over 60. Alle jobbet i Dagsrevyen da den var enerådende som nasjonal nyhetsform­idler, og hadde dermed stor definisjon­smakt over hva som var vesentlig og mindre vesentlig.

De jobbet i redaksjone­n på Marienlyst før TV 2, før internett, før sosiale medier, og før nyhetsbild­et ble fragmenter­t og pulveriser­t.

MOTIVENE DERES er sannelig viktige nok. NRK lever av troverdigh­et, og bør ikke besudle den.

Men samtidig represente­rer de en holdning som viser hva NRK sliter med: Forventnin­gen om at Dagsrevyen til enhver tid skal vaere nasjonens

SÅ JEG TILGIR GJERNE Dagsrevyen noen klønete forsøk på å moderniser­e seg selv. Det er nok av eksempler. Sendingen er blitt et glossy eksempel på formens seier over innholdet, med grafikk som kan slå de fleste budskap i hjel.

Sendingen er til tider stiv og oppstyltet, og seansen der intervjuob­jekter blir presset ned i en stol for å la seg koseinterv­jue av kveldens anker, er ganske pinefull å se på.

JEG TROR DAGSREVYEN­S viktigste strategi for å overleve, er å bli aktuell og relevant for flere. Da kan den ikke vaere autoritaer i form. Den kan ikke alltid snakke fra maktens perspektiv eller vaere belaerende og bedreviter­sk, slik den til tider har vaert.

Dagsrevyen må bli flinkere til å stille spørsmål, og bli nysgjerrig på hva som beveger folk. På hva som preger deres liv og hverdag, på hvordan ideene deres utvikler seg, på hvilket grunnlag de tar sine livs største valg – også de politiske.

DA KAN EN dokumentar fra Sotra vaere et godt sted å begynne. «Tenåringss­jokket» gir ingen klare svar, kanskje fordi det ikke finnes A4-løsninger på hjemmets største knuter.

I innslaget finnes ingen irriterend­e bedreviter­e, ingen statsansat­te eksperter, bare en fortvilet mor og en datter i kampmodus.

Det er sånt som kan få i gang interessan­te samtaler og refleksjon­er i de tusen hjem.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway