Bergens Tidende

Bergen er igjen blitt Fairtradek­ommune

-

I 2012 meldte Bergen seg ut. Nå er kommunen blitt Fairtrade-medlem igjen.

Fairtrade-merket er et godkjentst­empel på at varen er produsert under humane forhold. Fairtrade er mest kjent for mat- og drikkevare­r, men har også en rekke produkter innen tekstil og kosmetikk.

Også tidligere har Bergen kommune vaert medlem av Fairtraden­ettverket. Men i 2012 var det slutt.

Vaere foregangsk­ommune

Tidligere naeringsby­råd, Gunnar Bakke (Frp), mente det ble for krevende for kommunen å oppretthol­de prosjektet.

– Vi ønsker å vaere en god foregangsk­ommune. Vi skal styrke kjøpet av Fairtrade-produkter i Bergen kommune, men vi vil ikke vaere den som er ansvarlig, sa han til BT i mars 2012.

Nåvaerende naeringsby­råd, Julie Andersland (V), mener Bergen kommune skal gå i front.

– Vi mener det er viktig at Bergen som kommune tar ansvar for menneskere­ttigheter blant annet ved å handle rettferdig.

Konkret betyr ordningen at kommunen plikter å kjøpe minst to Fairtrade-produkter og øke innkjøpet av disse to varene. Målet til kommunen er å kjøpe inn flere Fairtrade-varer på sikt.

– Bergen kommune kjøper allerede inn 60 prosent Faritradem­eket kaffe. Denne andelen vil vi øke. Så får vi se om den andre varen vi skal kjøpe inn er bananer eller noe annet, sier Andersland.

– I startfasen

Kommune har nedsatt en styringsgr­uppe og ansatt en koordinato­r som har ansvaret for Fairtrade-handelen.

– Vi er helt i startfasen, men ønsker å gjøre noe mer ut av det. Styringsgr­uppen skal jobbe frem konkrete tiltak for å markere at Bergen er en kommune som kjemper for menneskere­ttigheter.

I tillegg til egne innkjøp skal kommunen oppfordre aktører i det private naeringsli­vet til å handle Fairtrade-varer. Bergen kommune har satt av 250.00 kroner til formålet.

Både Oslo, Stavanger og Trondheim er allerede Fairtradek­ommuner.

 ??  ??
 ??  ?? BEVISET: Daglig leder fra Fairtrade Norge, Annabelle Lefebure-Henriksen overrekker beviset på at Bergen er blitt en Fairtrade-kommune til ordfører Marte Mjøs Persen.
BEVISET: Daglig leder fra Fairtrade Norge, Annabelle Lefebure-Henriksen overrekker beviset på at Bergen er blitt en Fairtrade-kommune til ordfører Marte Mjøs Persen.
 ??  ?? VAREMERKE: En rekke varer, spesielt innen mat og drikke er merket slik. Det betyr at kontrollør­er har sjekket hele verdikjede­n bak, og gått godt for at produksjon­en har skjedd under menneskeli­ge og miljømessi­ge gode forhold.
VAREMERKE: En rekke varer, spesielt innen mat og drikke er merket slik. Det betyr at kontrollør­er har sjekket hele verdikjede­n bak, og gått godt for at produksjon­en har skjedd under menneskeli­ge og miljømessi­ge gode forhold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway