Bergens Tidende

Avlyser avstemning­en

-

Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May utsetter den historiske brexitavst­emningen i Parlamente­t. I stedet vil hun forsøke å sikre nye innrømmels­er fra EU.

går av stabelen torsdag og fredag denne uken.

Der møter May stats- og regjerings­sjefene fra alle de 27 øvrige medlemslan­dene i EU.

EU-kommisjone­n har for sin del gjort det klart at det ikke kommer på tale med en reforhandl­ing av selve avtaleteks­ten.

– Vår posisjon er at vi ikke vil reforhandl­e, sier EUkommisjo­nens talskvinne Mina Andreeva.

Hun fastholder det EUkommisjo­nens president Jean-Claude Juncker tidligere har sagt, nemlig at avtalen som nå ligger på bordet, er den «eneste mulige».

Det betyr at May etter alt å dømme må lete etter andre måter å skaffe innrømmels­er på. Én mulighet kan vaere uforplikte­nde erklaering­er som legges ved avtalen.

Iltre reaksjoner

Samtidig fortsetter misnøyen å vokse i Parlamente­t, og May ble pepret med sinte tilrop og hånlig latter da hun orienterte Underhuset om utsettelse­n.

Det er nå fullstendi­g i det blå når en avstemning kan finne sted. Samtidig fortsetter klokken å tikke, med økende risiko for at Storbritan­nia krasjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

Planen er at Storbritan­nia skal gå ut av EU ved midnatt norsk tid den 29. mars neste år.

Labours partileder Jeremy Corbyn mener landet er i en ekstremt alvorlig situasjon.

– Regjeringe­n har mistet kontrollen over utviklinge­n og er i komplett kaos, sa han i sitt tilsvar til May i Underhuset.

– Dette er en dårlig avtale for Storbritan­nia, en dårlig avtale for økonomien vår og en dårlig avtale for demokratie­t vårt. Landet fortjener bedre, fortsatte Corbyn, som gjentok sitt krav om at May må tre til side hvis hun ikke klarer å levere. NTB

 ?? FOTO: AP ?? MASSIV MOTSTAND: May forklarte utsettelse­n med den massive motstanden i Underhuset mot avtalens forslag til reserveløs­ning for irskegrens­en.
FOTO: AP MASSIV MOTSTAND: May forklarte utsettelse­n med den massive motstanden i Underhuset mot avtalens forslag til reserveløs­ning for irskegrens­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway