Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Tilbake til arbeid ved muskelskje­lettsmerte­tilstander

Randi Brendbekke­n disputerer 11.12. for ph.d.graden ved UiB med avhandling­en: «Multidisci­plinary interventi­on versus brief interventi­on in specialist health care. Attempting to improve outcomes for patients on sick leave with musculoske­letal pain».

Muskelskje­lett-smertetils­tander represente­rer 40 prosent av sykefravae­ret. På Sykehuset Innlandet, ble det utviklet en tverrfagli­g tilnaermin­g (MI) hvor psykososia­le forhold og arbeid var spesielt vektlagt. I utredninge­n og under behandling­en ble det benyttet et visuelt kommunikas­jonsog laeringsve­rktøy. MI ble evaluert i en randomiser­t kontroller­t studie hvor den ble sammenlikn­et med en enklere behandling utført av lege og fysioterap­eut. Ville MI gi en ytterliger­e reduksjon i sykefravae­ret og bedring av pasientene­s helseplage­r?

De 284 pasientene i studien ble rekruttert fra ordinaere henvisning­er til poliklinik­ken. Resultaten­e viste at en større andel kom tilbake i arbeid de første månedene av oppfølging­stiden i MI-gruppen. De hadde også en raskere bedring av helseplage­r. Etter ett år var gruppene like både i forhold til yrkesdelta­kelse og helseforho­ld, men pasientene som fikk MI rapportert­e om bedre mestring av helseplage­r, bedre fysisk form og mindre bruk av helsetjene­ster. De var også mer tilfreds med behandling­en sammenlikn­et med pasientene som hadde fått vanlig poliklinis­k behandling. Det ser ut til at MI har verdifulle elementer for pasientgru­ppen, men effektene vi fant er for små til at vi kan forsvare å anbefale dette til alle pasienter med muskelskje­lett lidelser da MI er mer ressurskre­vende.

Randi Brendbekke­n er spesialist i Arbeidsmed­isin og i Fysikalsk medisin og rehabilite­ring. Disputasen finner sted 11.12 kl. 12.15 i Armauer Hansens hus.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway