Bergens Tidende

Fregatt-havariet

-

8. november klokken

04.01 kolliderte fregatten KNM «Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjor­den nordøst for Bergen.

137 personer var om bord i KNM «Helge Ingstad». Åtte personer ble lettere skadd.

Syv personer var på broen på fregatten da ulykken fant sted: Seks norske militaere og en amerikansk marineoffi­ser som var på utveksling­sopphold om bord.

Fregatten har ligget havarert i fjaerestei­nene i Øygarden siden ulykken skjedde.

I tillegg til politiets etterforsk­ning blir saken gransket internt i Sjøforsvar­et og av Statens havarikomm­isjon for transport. Sistnevnte har kommet med en foreløpig rapport om ulykken. sier til BT at rutiner for kommunikas­jon vil vaere en del av deres interne gransking etter ulykken.

– Vi skal se på våre interne kommunikas­jonsprosed­yrer og se om det bør gjøres endringer.

– Generelt bruker man markører etter behov. Men hvordan disse ble brukt i dette tilfellet er noe vi må se på i etterkant.

Jon Leon Ervik, fungerende regiondire­ktør i Kystverket, bekrefter overfor BT at det ikke ble brukt markørord på sambandet i forkant av ulykken. Han sier det forekommer at markørord ikke blir brukt, selv om hovedregel­en er at disse skal brukes.

– Kunne markørord i dette tilfellet ført til bedre kommunikas­jon?

– Det vet vi ikke før vi får evaluert dette i et helhetlig perspektiv og i forhold til resultaten­e fra havarikomm­isjonen.

Etterforsk­er kommunikas­jon

Ifølge politiet er kommunikas­jonen ved Fedje trafikksen­tral en del av politiets etterforsk­ning av ulykken.

– Vi etterforsk­er både det som skjedde på tankbåten, på fregatten, ved trafikksen­tralen på Fedje og kommunikas­jonen mellom disse tre, sier politiadvo­kat Ole Bjørn Mevatne.

Han opplyser at politiet har gjennomfør­t de første avhørene med alle involverte.

Politiadvo­kat Mevatne opplyser videre at politiet har hentet ut en del tekniske data.

– Vi arbeider også en del med det tekniske, basert på det vi har fått ut av data så langt, sier han.

Det har skjedd tidligere at Kystverket har fått kritikk for sin opptreden i krisesitua­sjoner.

Brevik VTS, som overvåker innseiling­ene til industriom­rådet i Grenland, fikk en sentral rolle da lasteskipe­t «Full City» grunnstøtt­e ved Langesund utenfor Telemark i juli 2009.

Det 167 meter lange skipet ble «i praksis overlatt til seg selv» i timene før det drev inn mot land i dårlig vaer, skriver Statens havarikomm­isjon i sin endelige rapport etter ulykken.

«Statens Havarikomm­isjon mener at Brevik VTS i deres kommunikas­jonsstil har forsterket besetninge­ns feilaktige antakelse om at de var underlagt instrukser fra norske myndighete­r.», skriver kommisjone­n i rapporten, som kom i 2013.

Hadde VDR

«Sola TS» hadde en såkalt VDR på broen, som registrere­r både navigasjon­sdata og gjør opptak av kommunikas­jonen både på broen og på sambandet.

Fregatten var ikke utstyrt med VDR, men Havarikomm­isjonen har bekreftet at Forsvaret har hentet ut en del av lagringsme­diene fra havaristen, inkludert lydopptak fra broen. Opptaksuts­tyret skal etter det Bergens Tidende forstår ha blitt aktivert etter at sammenstøt­et var et faktum.

Havarikomm­isjonen har også bedt Telenor Kystradio om å få tilgang til opptak av kommunikas­jonen på nødkanalen, kanal 16.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway