Bergens Tidende

Ny rapport: Derfor gikk sykkel-VM konkurs

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Arrangøren­e av sykkelVM var overoptimi­stiske, og det ble gjort lite for å få en virkelighe­tsnaer oppfatning av økonomien. Det kommer frem i en ny forsknings­rapport.

Arrangøren­e av sykkel-VM i Bergen har vist tegn på en kultur hvor man tar ting «på sparket» og satser på at ting ordner seg.

Det har ikke vaert noen overordnet plan og styring, og det har vaert høy grad av «risikovill­ighet og optimisme».

Det kommer frem i en fersk rapport fra forskere ved NTNU. Rapporten heter «Fra folkefest til økonomisk bakrus», og tar for seg hva som gikk galt da mesterskap­et skulle arrangeres i Bergen.

Arrangemen­tet gikk med dundrende underskudd.

Konkurs

Bergen 2017, selskapet som arrangerte sykkel-VM, ble slått konkurs i mars i år. Totalt kreves selskapet for 108 millioner kroner fra 107 ulike kreditorer.

Flere av kravene er bestridt av selskapet. Også konkursboe­t mener det ikke er hold i alle kravene. Nå undersøker bobestyrer Arne Laastad om det har skjedd noe straffbart som styremedle­mmene kan stilles til ansvar for. Spørsmålet er om selskapet har tatt på seg økonomiske forpliktel­ser til tross for at styret visste at de ikke hadde penger til å betale for seg.

Laastad mener det ennå er for tidlig å si noe om dette.

Urealistis­ke forventnin­ger

Ifølge NTNU-forskerne burde de som planla arrangemen­tet hatt fokus på kritisk analyse og realistisk­e forventnin­ger, fremfor å fremheve positive og følelsesla­dde mål. De burde heller organisert seg slik at beslutning­er kunne tas raskt, basert på kompetanse, slik at worst-case-scenarioer kunne «takles på en sunn måte».

Ifølge rapporten satset arrangøren på at ting ordnet seg, de fokuserte for mye på best-case-scenarioer. Denne kulturen ser ifølge forskerne ut til å vaere nedarvet fra Norges Cykleforbu­nd, som eide Bergen 2017.

Blant det som blir fremhevet som urealistis­k, er forventnin­gene om sponsorinn­tekter. De urealistis­ke forventnin­gene har ført til at arrangøren har tatt større risikoer enn de antakelig ville gjort ellers.

Det har også vaert usikkerhet rundt hvem som har hatt ansvar for hva, og det har blitt etablert en underbeman­net organisasj­on – som ikke hadde den nødvendige kompetanse­n til å gjennomfør­e et så stort arrangemen­t.

– Unødvendig strengt

Det er imidlertid ikke bare arrangøren av mesterskap­et som får kritikk i rapporten.

Ifølge forskerne opplevde mange at Bergen kommune førte en unødvendig streng og firkantet praksis, som påførte Bergen 2017 og leverandør­ene ekstra kostnader. Avdelingen for Samfunnssi­kkerhet og beredskap i kommunen hadde ansvar for å ivareta samfunnssi­kkerheten, utover de oppgavene som politiet tok seg av.

Det vises blant annet til en vilkårslis­te, med krav til aktører som var involvert i mesterskap­et. Flere mente vilkårslis­ten var for omfattende og detaljert, og flere var frustrerte over ekstraarbe­idet som listen medførte.

– Den inneholdt krav som ingen i «arrangemen­ts-Norge» hadde sett før, og ble en enorm kostnadsdr­iver, spesielt for underlever­andørene, har en av aktørene uttalt i rapporten.

En annen aktør viser blant annet til at det ble laget en risikoanal­yse for hvert enkelt gangfelt.

Vil fjerne ukulturen

Eystein Thue Stokstad, generalsek­retaer i Norges Cykleforbu­nd, sier til BT at han ønsker rapporten velkommen.

– Det kom ikke frem noe nytt som overrasket oss, men det er viktig å få dette frem i lyset, sier han.

Han og dagens ledelse tiltrådte i mars i år, og Stokstad opplyser at de vil jobbe hardt for å få bukt med ukulturen som beskrives av forskerne.

– Samtidig tror jeg mesteparte­n av holdningen­e det snakkes om forsvant da styret ble byttet ut. Nå fokuserer vi på kjerneoppg­avene våre, som er å få klubbene til å fungere bra, forteller han.

Han ønsker ikke å kommentere selve konkursen, før boet er ferdig oppgjort.

BT har også vaert i kontakt med styreleder i Bergen 2017, Mona Hellesnes. Hun ønsker ikke å kommentere saken, og begrunner dette med at hun ikke har lest rapporten.

Folk flest fornøyde

Forskerne har også undersøkt hva befolkning­en i Bergen synes om arrangemen­tet.

De fleste opplevde sykkel-VM som en positiv opplevelse, og er stolte over at Bergen var vertskap for et stort, internasjo­nalt mesterskap.

Folk er imidlertid splittet i synet på om man bør søke om å få arrangere et slikt arrangemen­t igjen.

 ?? FOTO: BÅRD BØE ?? OPTIMISTIS­K: Ifølge forskere fokuserte arrangøren­e av sykkel-VM for mye på best case-scenarioer. Det burde de ikke ha gjort.
FOTO: BÅRD BØE OPTIMISTIS­K: Ifølge forskere fokuserte arrangøren­e av sykkel-VM for mye på best case-scenarioer. Det burde de ikke ha gjort.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? SIKKERHETS­KRAV: Flere som var involvert i arrangemen­tet mener kommunens krav til sikkerhet var for strenge.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN SIKKERHETS­KRAV: Flere som var involvert i arrangemen­tet mener kommunens krav til sikkerhet var for strenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway