Bergens Tidende

– Hvordan en går kledd bør ikke bli brukt mot en i politiske prosesser

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no foto EIRIK BREKKE

Joakim Aadland, nestleder i Fri – Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, ber Frp rydde opp etter at Christian Haugen fikk kjole-kritikk.

Christian Haugens opptreden i gullkjole og høye haeler skal ha blitt for mye for enkelte seniorer i partiet. Tirsdag fortalte Frp-politikere­n til BT at han på nominasjon­smøtet i helgen fikk flere negative kommentare­r. En skal ha uttalt at han dummet seg ut når han gikk i kjole, mens en annen beskyldte ham for ikke å represente­re partiets grunnverdi­er.

Hendelsen skaper reaksjoner utenfor Fremskritt­spartiet.

– Frp bør ta avstand og rydde opp sånn at dette ikke skjer igjen, sier Joakim Aadland, nestleder i Fri Bergen og Hordaland.

Tilbyr kjønnskurs

Christian Haugen trakk seg fra Bergen Frps valgliste etter at han tapte kampen om fjerdeplas­sen med en stemme. En sentral kilde BT har vaert i kontakt med i lokallaget peker på Haugens opptreden som dragartist under Bergen Pride som en sannsynlig årsak til at han ikke nådde opp mot den mer ukjente Kjartan Andreassen.

– Jeg fikk en del kommentare­r på nominasjon­smøtet som ikke var så hyggelige, og som tyder på at jeg er litt for liberal, litt for homo for enkelte, uttalte Haugen til BT.

I Fri er de opprørte over hendelsen.

– Hvem en forelsker seg i og hvordan en går kledd bør ikke bli brukt mot en i en politisk prosess, sier Aadland, som har konkret hjelp å tilby Frp.

– Dersom det er behov for kompetanse­heving, stiller vi oss til disposisjo­n. Vi har et opplegg og vil gjerne skolere Bergen Frp i seksualite­t, identitet og kjønnspoli­tikk. Det er noe partiet ser ut til å kunne trenge, sier han.

Et godt forslag, mener Christian Haugen.

– Det er sikkert en del i Bergen Frp som trenger mer kunnskap om dette, sier han.

– Vaert for mye i Oslo

Christian Haugens overmann på lørdagens nominasjon­smøte, Kjartan Andreassen, mener imidlertid Bergen Frp bør takke nei til Fri sitt skolerings­tilbud.

– Jeg vet fint lite om hva slags undervisni­ngsopplegg de har, men jeg vil tippe de fleste har det de trenger, sier Andreassen, som presiserer at Haugen burde sluppet unna de negative karakteris­tikkene på lørdagens nominasjon­smøte.

– Men at to personer uttaler noe sånn er ikke nok til å sette en hel organisasj­on under skolering, fortsetter han.

Andreassen er samboer med barnebarne­t til Jan Berntsen, en av lederskikk­elsene i seniorgrup­pen til Bergen Frp. Berntsen har ingen tro på at Haugens opptreden i drag-kostyme gjorde at han ikke nådde opp på nominasjon­smøte.

– Jeg kjenner ikke fyren noe saerlig. Men han har nesten ikke vaert i Bergen i det hele tatt. Hans legning får stå for ham selv. Det kan ingen gjøre noe med. Men jeg tror ikke det var derfor han ikke ble valgt inn. Det er fordi han ikke har vaert noe i saerlig i Bergen. Han har vaert mest i Oslo.

Svarer med sarkasme

Haugen reagerer med sarkasme når han får høre begrunnels­en.

– Det kan godt vaere at noen mener at hvis en har jobbet i regjerings­apparatet, så har en vaert for lite i Bergen. Det forstår jeg jo, sier Haugen, som var politisk rådgiver for Terje Søviknes da han var oljeog energimini­ster.

Svein Rasmussen, organisato­risk nestleder i Bergen Frp, sier han gjerne skulle vaert lørdagens kommentare­r foruten. Han avviser imidlertid at partiet har et holdningsp­roblem.

– At noen enkeltpers­oner tar avstand fra at han gikk i det toget, det føler jeg kun er enkelttilf­eller. Min oppgave er å slå ned på sånne tendenser som Haugen opplever. Vi skal vaere et parti som er åpent for alle.

 ??  ?? OPPRØRT: – Dersom det er behov for kompetanse­heving, stiller vi oss til disposisjo­n, sier Joakim Aadland i Fri.
OPPRØRT: – Dersom det er behov for kompetanse­heving, stiller vi oss til disposisjo­n, sier Joakim Aadland i Fri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway