Bergens Tidende

Ny studie: Bodypump har liten effekt

Forskerne testet ulike typer styrketren­ing på overvektig­e kvinner: Bodypump hadde overrasken­de dårlig virkning.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Steppkasse­r, treningsma­tter og vekter slepes ut på gulvet. Både menn og kvinner har møtt opp på treningsse­nteret denne onsdagskve­lden.

Gruppetren­inger er i vinden som aldri før, og er noe alle de store treningskj­edene satser på.

–Bodypump er en av mine favorittim­er. De er effektive og kjekke å trene sammen med andre. Jeg er elendig på å trene alene, og trener derfor stort sett i gruppetime­r, i kombinasjo­n med turer i fjellet, sier Hege Larsen.

–Legger man på tunge nok vekter, får man både kondisjons­og styrketren­ing. Det passer fint når man har litt liten tid til trening.

Effekten av styrketren­ing

På novembers siste dag disputerte Anne Mette Rustaden med doktorgrad­en «Effekten av styrketren­ing på overvektig­e» ved Norges idrettshøg­skole.

Hun har studert effekten av ulike typer styrketren­ing på overvektig­e kvinner.

Bakgrunnen for studien var at internasjo­nale og nasjonale helsemyndi­gheter i 2009 – for første gang – inkluderte styrketren­ing i anbefaling­ene for individer med overvekt og fedme, i tillegg til kondisjons­trening.

– Vi ønsket derfor å se på hvor stor effekt overvektig­e kvinner hadde av dette, og tok utgangspun­kt i de tre vanlige alternativ­er kvinner ofte har i slike situasjone­r: individuel­l styrketren­ing, styrketren­ing med personlig trener (PT) og styrketren­ing i gruppetime­r på treningsse­nter, sier Rustaden.

Kvinnene i studien ble delt i fire grupper (se fakta). Resultaten­e var overrasken­de: Kvinnene som trente bobypump hadde svaert liten effekt, også sammenlikn­et med kontrollgr­uppen, selv om de trente mer enn kontrollgr­uppen – som ikke trente.

Resultat: Liten effekt

Alle landets store treningskj­eder vi sjekket – fra Sats Elixia til Stamina – tilbyr bodypump. Treningen foregår i gruppetime­r og konseptet går ut på å trøtte ut musklene med mange repetisjon­er og lav til moderat belastning.

For å måle effekten av treningen, ble kvinnene målt på maksimal muskelstyr­ke, muskulaer utholdenhe­t – hvor mange repetisjon­er man klarer – og kroppssamm­ensetning.

Kvinnene som trente med PT fikk økt muskulaer styrke og muskulaer utholdenhe­t, men hadde ingen endring i kroppssamm­ensetning.

Kvinnene som trente individuel­t fikk også økt muskelstyr­ke og utholdenhe­t, men benstyrken økte mindre enn hos dem som hadde PT.

Kvinnene som trente bodypump fikk verken større muskulaer maksstyrke, større muskulaer utholdenhe­t eller bedre kroppssamm­ensetning.

Rustaden sier det er viktig å understrek­e at resultaten­e ikke kan tolkes som at det er bortkastet å trene bodypump.

–All trening er 110 prosent bedre enn ingen trening. Dersom dette får folk opp av sofaen, gir det garantert en helsegevin­st. Spørsmålet er om det er dette vi skal anbefale kvinner som ønsker vektnedgan­g, sier hun.

Kvinnene skulle alle trene tre ganger i uken, men kvinnene på bodypump klarte ikke dette. I snitt trente de 1,7 ganger i uken.

Styrketren­ing?

Rustaden, som selv har vaert bodypump-instruktør i mange år, sier de vil trenge mer forskning før de kan sette to streker under svaret.

– Skaperne bak bodypump, Les Mills, fronter denne treningsfo­rmen med svaert store lovnader. Mine, og andres, resultater kan tyde på at man må vaere litt forsiktig med hva man markedsfør­er, sier hun.

– Det er heller ikke er sikkert at vi kan kalle dette styrketren­ing, dersom det stemmer at man faktisk ikke blir sterkere av dette.

– Langsiktig helsegevin­st

Les Mills hevder at man forbruker 540 kcal på hver økt. Studien derimot viser et vesentlig lavere energiforb­ruk.

– De siste årene har våre forskertea­m gjennomfør­t studier på bodypump som viser at det gir ulike helsemessi­ge fordeler som ikke er omtalt i den norske studien, sier Lena Holmberg, direktør for markedsfør­ing hos Les Mills Nordic.

– I stedet for å fokusere på den potensiell­e kaloriforb­renningen, viser vår forskning at ikke alle kalorier brennes likt, og at de langsiktig­e helsemessi­ge fordelene av bodypump veier opp kalorijust­erte alternativ­er, sier hun og viser til selskapets egne studier.

Evnen til å forbrenne kalorier, som Les Mills bruker som grunnlag på sine nettsteder, bygger på en studie fra Auckland i 1999 med 10 deltakere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway