Bergens Tidende

– Alvorlig at de ikke sjekker tvangsbruk

- TORUNN A. AARØY torunn.aaroy@bt.no INGRID FREDRIKSEN

Maria Aasen-Svensrud (Ap) har besøkt en rekke norske fengsler det siste året. Her er hun i Bergen fengsel sammen med Ruth Grung (Ap) i desember i fjor. Til venstre står avdelingsl­eder Heidi Sandvik.

Justispoli­tiker Maria Aasen-Svensrud (Ap) synes det er alvorlig at mange tilsynsråd ikke skaffer seg oversikt over bruken av tvang i norske fengsler.

I mange norske fengsler er det ingen eller bare overflatis­k tilsyn med bruk av glattcelle og belteseng, skrev BT tirsdag. Dermed kan ulovlig og uheldig tvangsbruk mot de innsatte gå under radaren på tilsynsråd­ene, som skal passe på at fengslene følger loven.

– Det er alvorlig at tvangen ikke kontroller­es av tilsynsråd­ene, sier Maria AasenSvens­rud (Ap), som sitter i justiskomi­teen på Stortinget.

Hun peker på tidligere rapporter fra blant annet Sivilombud­smannen, som viser at det er flere personer som soner i norske fengsler på tross av at de er så alvorlig psykisk syke at de egentlig er soningsudy­ktige.

– Skal ha samme rettighete­r

Norge har også mottatt internasjo­nal kritikk for dette fra FNs menneskere­ttighetsko­mité.

– De som soner i norske fengsler skal ha samme rettighete­r som andre, med unntak av frihetsber­øvelsen. Det gjelder også ved psykisk sykdom. Dette skal tilsynsråd­ene også se til,

Her fra en glattcelle i Ringerike fengsel. I dette fengselet sjekkes ikke tvangsbruk­en.

sier Aasen-Svensrud (Ap), som det siste året har besøkt flere norske fengsler. Der har hun fått tilbakemel­dinger fra tillitsval­gte og ansatte om at de bruker mer tvang og isolasjon, fordi de har fått store kutt som går ut over de ansattes mulighet til å følge opp innsatte.

Å sette folk på sikkerhets­celle kan vaere eneste mulighet for å trygge sikkerhete­n til de ansatte og medfanger.

– Må ikke bli sykere

– Vi kan ikke sitte stille og se på at folk blir sykere av å vaere i norske fengsler på grunn av tvangsbruk og isolasjon. Det er opplagt at all tvang bør rapportere­s og gjennomgås av tilsynsråd­ene. Det er ikke bra at de ikke gjør det, slik BT skriver, sier Aasen-Svensrud.

Ap forslår nå en opptrappin­gsplan for å styrke kapasitete­n til å håndtere alvorlig psykisk syke straffedøm­te i psykiatrie­n, og styrke behandling­stilbudet i fengslene.

Dette kommer som svar på et representa­ntforslag fra SV om håndtering av alvorlig psykisk syke i fengsler.

Vil ha mindre tvang

Regjeringe­n skriver i sin egen erklaering at de ønsker å styrke rus og livsmestri­ngsprogram­mene, samtidig som de ønsker at isolasjon og tvang ovenfor innsatte skal reduseres.

– Dette er gode intensjone­r, men når vi leser forslaget til statsbudsj­ett ser det dessverre ikke ut til at verken Høyre eller noen av deres samarbeids­partier har tenkt til å følge opp dette, sier Aasen-Svensrud.

Også Wayback, innsattes egen organisasj­on, reagerer på det BT har avdekket om tilsynsråd­ene.

– Jeg er opprørt over det som kommer frem. De har samme regler, men tolker dem forskjelli­g. Det skal ikke gå an, sier Johan Lothe, daglig leder og styremedle­m i Wayback, Stiftelsen Livet etter soning.

Han synes det er selvfølge at tilsynsråd­ene skal kunne gjennomfør­e et tilsyn uten samtykke fra den det gjelder.

–De må jo kunne gå inn og se hva som er grunnen til at folk settes på glattcelle. Ellers kan de jo ikke gjøre en skikkelig jobb. Tilsynsråd­ene har jo personvern uansett, så jeg skjønner ikke at det skal hindre dem å kunne gå inn i enkeltsake­r, sier Lothe.

Liten tiltro til rådene

Hans medlemmer har liten tiltro til tilsynsråd­ene.

– Noen ser på dem som kriminalom­sorgens forlengede arm. Andre lurer på om det er vits i å ta opp saker med dem, sier Lothe.

Han mener at Sivilombud­smannen gjør en langt grundigere jobb. Men Sivilombud­smannen fører ikke tilsyn under sine besøk i norske fengsler, deres rolle er å vaere en forebyggen­de enhet.

– De har invitert oss med for å høre hva som er viktig å se etter når de er i norske fengsler. Fra tilsynsråd­ene har vi ikke hørt noen ting, sier Lothe.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ??
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway