Bergens Tidende

Vipps – så var Alipay i Norge

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

Nesten 40 butikker, hoteller og restaurant­er i Bergen har allerede tatt i bruk den kinesiske betalingst­jenesten Alipay.

Vipps har inngått et samarbeid med Alipay i Norge. Alipay er en digital betalingst­jeneste, og etablering­en i Norge betyr at kinesiske turister kan betale med mobilen når de handler i norske butikker.

I fjor var det nesten en halv million kinesere på besøk i Norge. 90 prosent av de disse bruker Alipay.

Hensikten med samarbeide­t er å gjøre det enklere for norske butikker, hoteller og restaurant­er å motta betaling fra og markedsfør­e seg mot kinesiske turister, forteller Jan Erik Kjerpeseth, styreleder i Vipps.

– Det er en enorm mulighet for handelssta­nden, sier han.

Først ute i Norge

Nesten 40 butikker, hoteller og spisestede­r i Bergen bruker tjenesten allerede. Pepperkake­byen er en av disse.

– Vi har ikke så mange besøkende som har brukt Alipay ennå, men vi regner med at det blir flere, sier Susann Kvam som tar imot billetter.

Alipay ble lansert i 2004 og har nå over 700 millioner brukere. Vipps er den første norske aktøren de samarbeide­r med.

– Målet er at alle våre kunder kan betale med Alipay i norske butikker, sier Siljander Hauser i Alipay.

Alipay er ikke bare en betalingst­jeneste. De tilbyr også informasjo­n om byer som har tatt tjenesten i bruk. Her kan turistene finne kart, oversikt over butikker, tips om severdighe­ter og restaurant­er.

– Logisk å vaere i Bergen

– Norge og Bergen er et interessan­t reisemål for kinesiske turister. I tillegg er landet snart «cash-less». Det er bare logisk at vi etablerer oss her, sier Hauser.

Ifølge Alipay kommer 200 millioner kinesere til å reise utenlands de neste årene. De bruker ca. 500 dollar hvert reisedøgn.

– Det tar kort tid å koble seg opp til tjenesten. Handelssta­nden bør benytte seg av denne tjenesten, sier Berit Svendsen, som er leder for Vipps’ internasjo­nale satsing.

For Vipps er avtalen med Alipay innbringen­de. De mottar 1,7 prosent av her eneste transaksjo­n som gjøres via Alipay i Norge.

Betale med Vipps i utlandet

Vipps åpner også for samarbeid med Alipay om felles format på QR-koden. Det betyr at Vippskunde­r vil kunne betale med mobiltelef­onene sine i utlandet allerede neste halvår.

– Først ut er Spania. Deretter kommer vi til å satse i en rekke andre europeiske land, sier Svendsen.

Hun mener dette er første steget i internasjo­nalisering av Vipps.

Finske ePassi er også en del av samarbeide­t, og de er allerede til stede med QR-betaling i Sverige, Finland, Estland og Spania.

Den kinesiske betalingsa­ppen, Alipay har over 700 millioner brukere og er tatt i bruk blant annet i Pepperkake­byen i Bergen.

 ?? FOTO: TONJE AURSLAND ??
FOTO: TONJE AURSLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway