Bergens Tidende

Falske nyheter florerer

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@politiken.dk

«De gule vestene» organisere­r sine opprør på sosiale medier der falske nyheter og konspirasj­onsteorier florerer.

Demonstran­tene i Paris får ingen formelle problemer med å kreve president Emmanuel Macrons avgang dersom de er misfornøyd med løftene han ga i en tale mandag kveld. Macron kan nemlig vaere ulovlig valgt, ettersom et dekret utstedt av den forrige regjeringe­n angivelig innebaerer at den franske grunnloven var satt ut av kraft da Macron ble valg i mai i fjor.

Denne analysen er blitt sett tusenvis av ganger på internett. Forfattere­n av analysen er tilsynelat­ende en dypt seriøs eldre mann som i flere år har levert det han kaller politiske analyser på sin konto på videonetts­tedet YouTube.

Problemet er bare at mannens analyse ikke har noen rot i virkelighe­ten, ifølge eksperter på statsrett. Et dekret kan nemlig verken sette en lov eller selve grunnloven ut av kraft, mener ekspertene.

Innvending­ene gjør neppe stort inntrykk på mange av de såkalte «gule vestene». De trakk også på skuldrene da Politikens korrespond­ent under lørdagens demonstras­jon snakket med flere av dem om omfanget av protestene, som de mener ikke får tilstrekke­lig representa­sjon i nyhetsbild­et.

Stoler på falske nyheter

– Se her, sa en yngre mann fra Le Havre, og viste meg et bilde av en stor gruppe mennesker i gule vester i Alsace.

– Det er et bilde som våre venner i Alsace har delt på Facebook, forteller han.

Det var riktignok mange mennesker på bildet som den unge mannen viste meg, men bildet er ikke fra de nåvaerende protestene. Bildet er fra 2014, da offentlige ansatte demonstrer­te. De hadde på seg gule refleksves­ter fordi de demonstrer­te på en vei som politiet seinere stengte.

På sosiale medier sirkulerer også bilder av ofre for politibrut­alitet. Men som med bildet fra Alsace har også disse lite å gjøre med de pågående begivenhet­ene, selv om de ofte blir presentert som dokumentas­jon på hardhendt maktbruk fra politiets side. Facebook, Twitter og andre sosiale medier veier tydeligvis tyngre enn de etablerte mediene, som er en del av «eliten».

Ukritisk informasjo­n

I andre tilfeller – som ved tilbakehol­delsen av 146 elever fra en videregåen­de skole i Mantes-la-Jolie etter urolighete­r ved skolen – har informasjo­nen som deles en markant slagside.

Videoer viser at elevene sitter på huk med hendene bak nakken. Det skjedde mens politiet ransaket vesker og ryggsekker. Man har imidlertid valgt å unnlate å opplyse om at en gruppe av disse tilbakehol­dte ikke var elever, men kjente bråkmakere som hadde skjult gassflaske­r, kniver, batonger og annet i sine ryggsekker og i området.

– Sosiale medier spiller en langt viktigere rolle i denne bevegelsen, som utnytter muligheten­e på internett. De gule vestene søker ukritisk informasjo­n fra andre demonstran­ter, og derfor sirkuleres falske nyhetshist­orier stort sett uten begrensnin­ger. Men det er et fenomen som vi i økende grad også møter andre steder, sier Philippe Breton, professor i politikk og kommunikas­jon ved Universite­tet i Strasbourg.

Utbredt mistillit

Philippe Breton konstatere­r at de gule vestene systematis­k søker etter informasjo­n på sosiale medier.

– Vi ser en veldig bevisst beslutning om å ikke ha tillit til andre enn seg selv. De har ikke tillit til autoritete­r – selv venstreog høyrefløye­ns politiske ledere stuper i meningsmål­ingene. Inntil nå har de heller ikke hatt tillit til personer som har tilbudt seg å opptre som talsperson­er. De tror på informasjo­nen som likesinned­e deler på Facebook, YouTube og andre steder, men ingen andre.

Påvirkning utefra?

I de siste dagene har internasjo­nale medier beskrevet en langt mer intens aktivitet på Twitter, med opplysning­er og kommentare­r om de gule vestene og urolighete­ne.

Ifølge organisasj­onen Alliance for Securing Democracy er det omtrent 600 Twitter-kontoer som følger bevegelsen tett, og som videreform­idler artikler fra russiske nettmedier som i flere tilfeller har gjengitt de falske nyhetshist­oriene som blant annet figurerer på utallige lokale Facebook-grupper tilknyttet demonstran­tene.

 ?? FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, NTB SCANPIX ?? UTBREDT MISTRO: De franske demonstran­tene tror bare på informasjo­nen som likesinned­e deler på Facebook, YouTube og andre sosiale medier, men ingen andre. Der florerer det med falske nyheter.
FOTO: CHRISTIAN HARTMANN, NTB SCANPIX UTBREDT MISTRO: De franske demonstran­tene tror bare på informasjo­nen som likesinned­e deler på Facebook, YouTube og andre sosiale medier, men ingen andre. Der florerer det med falske nyheter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway