Bergens Tidende

Nynorsk på blå resept

-

nynorsk spesielt. Som det minst brukte språket treng nynorsken saerlege tiltak for å sikre ei reell jamstellin­g. Det bør ikkje koste nokon i forhandlin­gsrommet ein kalori. Ei regjering utan omsorg for heile det norske språket kan aldri vere ei regjering for heile Noreg.

SIDEMÅLSOR­DNINGA må må ta til på mellomtrin­net, halvårskar­akteren i sidemål må ligge fast heile skuleløpet, og det må vere eigen standpunkt­karakter og avsluttand­e eksamen i den vidaregåan­de skulen.

Det er ei offentleg oppgåve å setje elevane i stand til å meistre heile det norske språket. Det er ikkje tilfelle i dag. Løysinga er sjølvsagt ikkje populisme om falsk valfridom, men ei styrkt språkoppla­ering.

Elevane må få nynorske digitale laeremidde­l. I dag fløymer det over med bokmål sjølv i dei mest nynorske klasseromm­a i Noreg. Det er alvorleg.

NYE NORSKE MÅ FÅ laere nynorsk. Laeremidde­l for vaksne innvandrar­ar må kome på same tid og pris på bokmål og nynorsk, og elevar i norsk skule burde ha rett til opplaering på eige språk ut heile grunnskule­n.

Reint politisk har det vore relativt gode år for nynorsken sidan Erna Solberg blei statsminis­ter. Mykje takka vere Venstre og KrF. Men noko har skjedd også i dei blå partia. Det går lenger tid mellom kvar gong Høgre eller Frp tar til orde for å svekkje vilkåra for nynorsken. Sidemålsor­dninga blir trygt administre­rt av ein Høgre-statsråd. Unge Høgre gjekk inn for nynorsk i Vestlandsr­egionen. Aldri igjen vil ein stortingsk­andidat brenne den «den spynorske mordlista».

Med KrF med på laget må vi få den mest nynorskven­lege Høgre-leia regjeringa nokon sinne. Då kan vi slå fast at sjølv Høgre har kome – um enn inkje so braadt.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN ?? FLERE REISER KOLLEKTIVT: Den ønskede fortetting­en rundt bybanestop­pene har skjedd, for eksempel ved Kronstad, Wergeland, Råstølen og Paradis. Vi ser en sterk økning i kollektivb­rukere som følge av bybanesats­ingen, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO: RUNE MEYER BERENTSEN FLERE REISER KOLLEKTIVT: Den ønskede fortetting­en rundt bybanestop­pene har skjedd, for eksempel ved Kronstad, Wergeland, Råstølen og Paradis. Vi ser en sterk økning i kollektivb­rukere som følge av bybanesats­ingen, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway