Bergens Tidende

BYBANEN

- METTE SVANES HÅKON RASMUSSEN GRETHE VIKANE

Direktør i plan- og bygningset­aten, Bergen kommune

Fylkesdire­ktør samferdsel, Hordaland fylkeskomm­une

Avdelingsd­irektør i Statens vegvesen 20. april 2016, og traséendri­ng gjennom Sandviken 31. januar 2018. I 2015 leverte konsulents­elskapet COWI sin rapport om «Transportk­oncepter Bergen- Åsane», som sammenlikn­et bybane med t-bane, jernbane og superbuss. Rapporten var bestilt av davaerende byråd.

Rapportens konklusjon var å videreutvi­kle bybanenett­et i Bergen, og binde den nye linjen sammen med de eksisteren­de linjene. På denne måten får vi utnyttet kapasitete­n i infrastruk­turen som allerede er bygget, og vi får gjennomgåe­nde ruter i sentrum. Superbuss er vurdert i rapporten og har mange fordeler, men kapasitet vil vaere en utfordring saerlig i sentrum.

NÅR MAN SKAL BEREGNE passasjerg­runnlag, er det mer enn boliger som må tas med. Byens aktivitete­r og antall arbeids- og studieplas­ser langs traseen spiller en vesentlig rolle. Bybanen til Fyllingsda­len går via Mindemyren, som vil få 20.000 arbeidspla­sser. Haukeland sykehus med 12.000 ansatte pluss pasient- og besøksreis­er er også et viktig målpunkt. I retning Åsane ligger NHH med 3400 heltidsstu­denter og 400 ansatte.

I arbeidet med trasé til Åsane har Norconsult gjennom konsekvens­utredninge­n (KU) vurdert en rekke ulike alternativ­er med hensyn til antall bosatte, arbeidspla­sser og byutviklin­gspotensia­l. Dette ble først gjort i KU levert februar 2013, deretter med tilleggsut­redninger for Sandviken i 2017.

UTREDNINGE­N FRA 2013 viser at cirka en femtedel av Bergens befolkning bor i Åsane og Sandviken. Innenfor en 600 meters gangavstan­d langs traseen til Åsane bor det i dag rundt 20.000 mennesker. I samme område har naermere 35.000 mennesker sin arbeidspla­ss. I dag har vi 40.000 påstigende passasjere­r daglig mellom Åsane og Bergen sentrum.

Med planlagt og potensiell fortetting langs traseen viser KU en utvikling som vil gi ytterliger­e 9500 bosatte og nesten en dobling i antall arbeidspla­sser.

SER VI PÅ PÅGÅENDE boligutvik­ling langs traseen mot Åsane, er 311 boliger i prosess, og det er nylig vedtatt regulering­splaner for 139 til. I tillegg kommer pågående detalj- og områderegu­leringspla­ner for ytterliger­e rundt 3500 boenheter. Utviklinge­n er altså i gang.

Bybanesats­ingen henger sammen med arealpolit­ikken. Kommunepla­nens arealdel (KPA) har i økende grad vektlagt fortetting rundt kollektivk­nutepunkte­ne.

Areal- og transportu­tviklingen i Bergen er godt koordinert, og det gjør at fremtidens reiser lettere kan tas med gange, sykkel og kollektiv. Vi ser en sterk økning i kollektivb­rukere som følge av bybanesats­ingen, også på bussysteme­t på grunn av et helhetlig kollektivt­ilbud. Den ønskede fortetting­en rundt bybanestop­pene har skjedd, for eksempel ved Wergeland, Råstølen, Paradis og Kronstad.

TALL FRA DE SISTE ti årene langs den ferdigbygg­ede traseen mellom sentrum og Flesland viser at mye er skjedd. Bybanen har bidratt til transforma­sjon av områdene som har bybanestop­p, for eksempel Kronstad og Slettebakk­en. Det foregår utbygging på Paradis, Lagunen, Råstølen og Sandsli. Langs byggetrinn 1 (sentrumNes­ttun) er det kommet over 1000 nye boliger de siste ti årene, og 29 prosent av ny naeringsvi­rksomhet i Bergen er i nettopp dette området.

fikk i oppgave å godtgjøre at man kunne bruke riksveimid­ler til det første byggetrinn­et på Bybanen, ble det stilt spørsmål om det ville bli nok passasjere­r. Etter en omfattende utredning fra det lokale fagmiljøet, som blant annet gjaldt bosatte, bedrifter og byutviklin­gspotensia­le, fant staten at det var tilstrekke­lig grunnlag for en bybane i Bergen. I dag opplever vi at banen er full, og det er satt inn større vogner for å ha tilstrekke­lig kapasitet.

BYBANENS FØRSTE BYGGETRINN stod klar i

2010. Reisevaneu­ndersøkels­en fra 2013 viser at Bybanen hadde positiv effekt på folks kollektivv­aner allerede etter kort tid. Antall kollektivr­eisende i Bergenhus, Årstad, Fana og Ytrebygda økte fra

19,5 prosent i 2008 til 27,8 prosent i 2013 samtidig som bilandelen ble redusert fra

53,9 prosent til 46,5 prosent. Daglige påstiginge­r med Bybanen er i dag naermere 60.000. Vi har sett en formidabel utvikling i antall påstigning­er på Bybanen, og bare det siste året ser vi over 15 prosent vekst. I 2011 hadde vi for hele året syv millioner påstigning­er på Bybanen, så langt i 2018 har vi 14,7 millioner påstigende.

Dette viser et solid potensiale for vekst i antall bosatte, ansatte og kollektivr­eisende langs bybanetras­een mot Fyllingsda­len og Åsane.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway