Bergens Tidende

DOKTORGRAD

-

Høyt blodtrykk hos gravide og risiko for seinere hjertesykd­om

Hilde Kristin Refvik Riise disputerer 13.12. for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Hypertensi­ve pregnancy disorders and subsequent cardiovasc­ular disease in Norwegian women».

Svangerska­psforgiftn­ing er en tilstand hvor gravide kvinner får forhøyet blodtrykk sammen med protein i urinen etter svangerska­psuke 20. Hvis man utvikler forhøyet blodtrykk uten protein i urinen kalles tilstanden svangerska­psindusert hypertensj­on. Årsakene til hypertensj­on i svangerska­pet er ikke fullt ut kjent, men dette er en tilstand som rammer rundt ti prosent av alle gravide kvinner og som kan medføre alvorlige konsekvens­er for både mor og barn. Lenge trodde man at dette var en tilstand som bare hadde konsekvens­er for det aktuelle svangerska­pet, men det har vist seg at disse kvinnene også kan ha økt risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom seinere i livet.

Riise har studert sammenheng­en mellom hypertensj­on i svangerska­pet og seinere hjerte- og karsykdom hos over 600 000 norske kvinner.

Funnene viser at kvinner med svangerska­psforgiftn­ing har en økt risiko for hjertekars­ykdom seinere i livet.

Funnene fra denne studien taler for at kvinner med hypertensj­on i svangerska­pet burde følges tett opp også etter fødselen, og at informasjo­n om en kvinnes reprodukti­ve historie burde nyttiggjør­es ved vurdering av en kvinnes fremtidige risiko for hjerte- og karsykdom.

Hilde Kristin Refvik Riise (f. 1987) er fra Måløy. Hun er sykepleier og har en mastergrad i sykepleiev­itenskap fra UiB. Disputasen finner sted 13.12 kl. 10.15 i Armauer Hansens hus.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway