Bergens Tidende

Minstestra­ffen må vekk

Minstestra­ffen på tre år for voldtekt har uheldige konsekvens­er. Ukloke kriminalpo­litiske grep må reverseres.

-

2010 HEVET STORTINGET minstestra­ffen for voldtekt til tre års fengsel. Tiltaket var del av en ny og hardere linje mot voldsforbr­ytere. Streng straff for seksuelle krenkelser er et viktig politisk signal, men mye tyder på at den stivbente minstestra­ffen virker mot sin hensikt.

Høyres justispoli­tiske talsperson Peter Frølich vil fjerne eller senke minstestra­ffen for voldtekt. Nå vil han ta diskusjone­n inn i de kommende regjerings­forhandlin­gene med Frp, KrF og Venstre. Det bør han få gjennomsla­g for. De andre partiene må legge straffepop­ulisme til side og lytte til faglige råd.

I DAG BLIR ALL VOLDTEKT i form av samleie rammet av minstestra­ffen, uavhengig av omstendigh­etene. Retningsli­njene skiller ikke mellom grove overfallsv­oldtekter og de mer komplekse «sovevoldte­ktene». Normalstra­ffen er uansett fire års ubetinget fengsel. Mangelen på nyansering slår urimelig ut i praksis.

På den ene siden fører minstestra­ffen til uforholdsm­essige strenge straffer, på den andre kan den gi uriktige frifinnels­er. Frølich mener minstestra­ffen skremmer domstolene – saerlig lekdommern­e – fra å domfelle, og anser det som en hovedårsak til at mange voldtektsm­enn går fri, ifølge Klassekamp­en.

HØY MINSTESTRA­FF gir et enormt gap mellom skyldig og ikke skyldig. Selv om skyld og straff ikke skal blandes sammen i straffesak­er, finnes det ingen garanti for at lekdommern­e klarer å skille – saerlig når konsekvens­ene for den tiltalte er så store.

Et annet uheldig utslag er at minstestra­ffen frarøver dommerne muligheten til å nyansere straffeniv­ået ut fra omstendigh­etene i den konkrete saken.

POLITISK SETT er det kanskje et radikalt utspill å fjerne minstestra­ffen, men innad i det juridiske fagmiljøet er det bred enighet om at den slår urimelig ut.

Lagdommer og tidligere politimest­er Rune Bård Hansen kaller minstestra­ffen en moralistis­k, politisk korrekt «straffskje­rpelseskar­usell» som rammer vilkårlig og ødelegger unge liv mer enn å forebygge overgrep.

Straffeniv­ået kan øke belastning­en med å anmelde, politiet får ikke kjennskap til alvorlige saker, og mørketalle­ne vil øke, oppsummere­r han i artikkelen «Straffutmå­ling på ville veier».

Mangelen på nyansering slår urimelig ut i praksis.

MINSTESTRA­FFEN var velment, men har vist seg å vaere et saerdeles uklokt kriminalpo­litisk grep. Politikern­e må fjerne den før den gjør mer skade. Fravaer av minstestra­ff er uansett ikke til hinder for å straffe voldtekt strengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway