Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

-

ESTEN DAGLIG blir innsatte i norske fengsler bundet fast i beltesenge­r eller satt i glattcelle. Noen ganger er det nødvendig, som for å avverge selvmord og selvskadin­g.

Men vet vi at psykisk syke ikke blir utsatt for overdreven tvang i fengslene? Er det noen som har kontroll på at tvangsbruk­en er lovlig?

Svaret er nei. Tilsynet med tvangsbruk i norske fengsler er et kaos. I flere av de største fengslene, er kontrollen sjokkerend­e mangelfull.

BT dokumenter­te i vår at Kriminalom­sorgsdirek­toratet ikke har hatt noen oversikt over omfanget av bruken av glattcelle­r og beltesenge­r. Flere har sittet i over en uke på glattcelle. Det betyr høy risiko for at den psykiske tilstanden bare forverres. Nå er det også avdekket at kontrollsy­stemet ikke fungerer.

Verken i Tromsø eller i Ringerike fengsler blir det kontroller­t hvordan innsatte blir utsatt for tvang.

I andre høysikkerh­etsfengsle­r får de som skal ha tilsyn en orienterin­g om hvor mange og hvor lenge folk har sittet i glattcelle. Men det finnes ingen rutiner for å sjekke om tvangsbruk­en er i tråd med norsk lov.

OG ENDA VERRE: Ifølge en tidligere tilsynsled­er, har flere fengsler forsøkt å skjule tvangsbruk når tilsynsråd­et stilte spørsmål.

Det er vanskelig å se for seg en svakere gruppe enn psykisk syke i fengselet. Siden de i utgangspun­ktet er innelåst, har pårørende liten oversikt over hva som skjer med dem.

De faerreste av dem har noen som taler deres sak. De kan sjelden vaere sitt eget talerør i offentligh­eten. De er innelåst, syke og bortgjemt.

Staten må ta et saerskilt ansvar for nettopp slike grupper, som er så utilgjenge­lige for omverdenen. Når de i relativt stort omfang blir utsatt for noen av de sterkeste maktmidlen­e som brukes i Norge, skulle man tro at kontrollen var på stell.

Straffedøm­te er heller ikke en gruppe som vekker saerlig sympati. Ja, de skal sone en dom, fordi de har brutt norsk lov. Men de er like fullt mennesker med rettighete­r.

Det er verdt å merke seg at de som utsettes for tvang i fengselet er en saerdeles sammensatt gruppe. Det gjelder psykisk syke alenemødre som soner korte dom-

MEN OM JUSTISMINI­STER Wara får på plass bedre tilsyn, hva skjer så? Hva mener regjeringe­n skal gjøres hvis det avdekkes lovbrudd? Hva skal gjøres med det velkjente faktum at svaert mange i norske fengsler er alvorlig psykisk syke?

Til tross for kaoset i tilsynsråd­ene, har de noen ganger kommet med sterk kritikk av forholdene i enkelte fengsler. Det urovekkend­e er at heller ikke da har fått videre konsekvens­er.

Forhåpentl­ig er noe i ferd med å skje. Både SV og Ap kommet med forslag til Stortinget, som på ulikt vis innebaerer en opptrappin­g av helsehjelp­en i fengslene. Om regjeringe­n ikke ønsker å gå med på opposisjon­ens forslag, bør justismini­steren komme med sin egen plan.

Tvangsbruk­en har i tidligere rapporter blitt beskrevet som et svaert alvorlig problem, uten at noe videre har skjedd. Det har blitt rapportert om at blant annet Bergen fengsel mangler ressurser til å gi psykisk syke hjelpen de trenger. I møte med alvorlig psykisk syke, står de ansatte i fengslene i en saerdeles krevende situasjon.

Ingen er tjent med situasjone­n slik den er i dag. Ikke de innsatte, ikke de ansatte i fengslene og heller ikke samfunnet for øvrig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway