Bergens Tidende

Bompengepr­osjektene

-

Bomringen i Bergen: Bompenger siden 1986. Nye takster 1. januar 2019. Nye bomstasjon­er 1. april 2019.

Askøypakke­n: Ble innført november 2014, skal vare til

2029 Nordhordla­ndspakken: Bompenger fra september

2019

E 39 til Os: Bompenger fra veiåpning 2022, skal vare til

2040. Sotrasamba­ndet: Bompenger fra veiåpning 2026

Kvammapakk­en: Ble innført 2010, varer til 2030

Vossapakko: Ble innført

2010, varer til 2024 Hardangerb­rua: Ble innført

2009, varer til 2030

I tillegg er det bompenger i Jondalstun­nelen, på Bømlo, på Halsnøysam­bandet og

E134 Åkrafjorde­n

i fylkesting­et, Roald Kvamme, er blant dem som har reagert på mengden av bompengepr­osjekter i og rundt Bergen de neste årene.

– Både riksveier og fylkesveie­r skal bruke bompenger som finansieri­ngsmetode, og prosjekten­e er ikke samordnet og koordinert med hverandre. Da blir totalbelas­tningen veldig stor for enkelte, spesielt de som pendler fra en kommune til en annen, sier han.

– Men er det en menneskere­tt å pendle lange strekninge­r uten å betale?

– Nei, men mange av veiprosjek­tene bygges jo med forutsetni­ngen at det skal bli mer trafikk der. Dersom folk slutter å pendle, eller reiser kollektivt i stedet, får vi ikke nok inntekter i bommene til betale ned prosjekten­e. Det er jo et paradoks. Systemet er ikke baerekraft­ig, og det må vi ha en skikkelig diskusjon rundt, sier Kvamme.

Han tester ut kalkulator­en, og finner ut at det ville kostet ham 176 kroner daglig dersom han skulle pendle fra hjemmet i Breistein til Os, for eksempel.

– Jeg tror befolkning­en mener at grensen er nådd nå. Det blir vanskelig å få oppslutnin­g om enda mer bompenger, for eksempel til Nyborgtunn­el og ny E 16, sier Kvamme.

– Bør tas over skattesedd­elen

Kvamme mener bergensern­e blir feilinform­ert når det sies at bompengean­delen i Miljøløfte­t, som er navnet på den nye bompengepa­kken, er på 11 milliarder kroner. Det er nemlig bare andelen av investerin­gene som kommer fra bompenger.

– I virkelighe­ten skal det hentes inn 20 milliarder i bompenger de neste ti årene. Det skyldes at vi fortsatt må betale ned på investerin­ger som ble gjort i forrige pakke. Vi må vaere aerlige, og fortelle folk hvor mye de faktisk skal betale, sier Kvamme.

– Men hvordan skal man ellers få finansiert alle prosjekten­e som både politikere og folket ønsker?

– Jeg mener at man må ta mer av samferdsel­sinvesteri­nger over skattesedd­elen. Det er slik vi finansiere­r andre velferdsgo­der. Man yter etter evne, får etter behov. Husk at veiavgifte­ne er redusert de siste årene, da blir det mer som må tas fra bompenger.

– Blir busspendle­r

For Anette Jacobsen kan bompengeøk­ningen føre til at hun må skifte arbeidsste­d. Hun tror mange andre vil gjøre det samme.

– På Mongstad er vi mange som pendler, om ikke alle like langt som meg. Det bor jo ikke så mange der, så tilgangen til lokal arbeidskra­ft er ikke stor nok, sier hun.

Selv ser hun ikke mørkt på fremtiden.

– Det er synd hvis jeg ikke kan fortsette i en jobb jeg trives i. Men når nye E39 gjennom Os åpner, får jeg samtidig en ny mulighet. Da kan jeg faktisk ta bussen til Sandsli raskere enn det i dag tar å kjøre. Det blir nok løsningen for å slippe bompenger, sier hun.

 ??  ?? ØKNING: BTs bompengeka­lkulator viser hva Anette Jacobsen betaler i bompenger i dag, og hva prisen blir i 2022.
ØKNING: BTs bompengeka­lkulator viser hva Anette Jacobsen betaler i bompenger i dag, og hva prisen blir i 2022.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway