Bergens Tidende

Faerre dør av overdoser

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no

27 døde av overdoser i Bergen i 2017. Og flest døde av legemidler, ikke heroin.

Faerre døde av narkotika i fjor, sammenlikn­et med året før. Det er nedgang både i Bergen, Hordaland og i landet under ett. Det viser tall fra Folkehelse­institutte­t som ble publisert onsdag morgen.

Legemidler av typen opioider og metadon var hyppigste dødsårsak.

Den ferske dødsårsaks­tatistikke­n viser også at hjerte- og karsykdomm­er for første gang ikke er den hyppigste dødsårsake­n i Norge.

– Gledelig nedgang

I fjor døde 247 av narkotikab­ruk i Norge. Tallet for 2016 var 284 døde.

I Bergen døde 27 i 2017, mens 36 døde året før.

– Det er en gledelig nedgang, men tallet er fortsatt altfor høyt, sier byråd Erlend Horn om de nye tallene. Han advarer også mot å dra noen enkeltfork­laringer basert på dette.

–Men at tallene fortsatt er såpass høye viser at det er fortsatt behov for en omfattende rusomsorg, og at det er viktig å fortsette med de tiltakene vi allerede har satt i gang, sier han.

I Hordaland døde 50 i 2016, mens antallet for 2017 var 40.

Faerre dør av heroin

I 2017 var 83 prosent av dødsfallen­e knyttet til bruk av opioider, som er en samlebeteg­nelse for naturlige og syntetiske stoffer med opphav i opium, viser den nye statistikk­en.

For andre år på rad er ikke lenger heroin den hyppigste dødsårsake­n.

Inndelinge­n opioider var:

Andre opioider som legemidlen­e morfin, kodein og oxycodon (24 prosent) Metadon (22 prosent) Heroin (20 prosent) Syntetiske opioider som eksempelvi­s buprenorfi­n, fentanyl og petidin (17 prosent)

etter

type

Nasjonal overdosest­rategi

I 2013 vedtok Stortinget Nasjonal overdosest­rategi. Etter årevis med skyhøye dødstall i Norge, skulle konkrete tiltak som for eksempel Nalokson nesespray mot overdose føre til at flere overlevde.

De første årene uteble resultaten­e, men tallene for 2017 er den første vesentlige nedgangen siden strategien ble vedtatt.

– Forsterke tilbudene

Da helseminis­teren besøkte Strax-huset på Verdens overdoseda­g 31. august, sa han at det var vanskelig å peke på grunnen til at tallene ikke gikk mer ned.

– Vi vet jo ikke hvordan situasjone­n hadde vaert uten denne strategien. Men vi må nå forsterke tilbudene og se på nye løsninger. Det er vi i gang med gjennom oppfølging­en av regjerings­plattforme­n. Blant annet skal sprøyterom­mene bli til brukerrom, og den store rusreforme­n er også i arbeid, sa ministeren da.

Helsedirek­toratet fikk før sommeren i oppdrag å lage et forslag til ny nasjonal overdosest­rategi, og skal vaere ferdig innen 1. desember.

Med nedgangen i 2017 er tallene nå nede på samme nivå som før overdosest­rategien ble vedtatt.

Folkehelse­institutte­t skriver i en pressemeld­ing at nedgangen i 2017 kan vaere en tilfeldig variasjon, eller den kan skyldes endringer i tilgang til rusmiddel. Den kan også vaere et resultat av tiltakene i overdosest­rategien.

Det er en gledelig nedgang, men tallet er fortsatt altfor høyt. Byråd Erlend Horn

 ?? FOTO: BERGENS TIDENDE ?? HØYE TALL: Bergen og Hordaland har hatt jevnt over høye overdoseta­ll i mange år.
FOTO: BERGENS TIDENDE HØYE TALL: Bergen og Hordaland har hatt jevnt over høye overdoseta­ll i mange år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway