Bergens Tidende

Myndighete­ne stanser slaktebåte­n

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.misund.bringslid@sysla.no ADRIAN NYHAMMER OLSEN

Naerings- og fiskeridep­artementet har avslått søknaden til slaktebåte­n «Norwegian Gannet» om å få levere produksjon­sfisk i Danmark.

Det sier administre­rende direktør Carl-Erik Arnesen i rederiet Hav Line til Sysla.

– Vi venter fortsatt på tilbakemel­ding fra departemen­tet. Inntil videre har jeg ingen flere kommentare­r, sier Arnesen. Hav Line, som eier slaktebåte­n, vil påklage departemen­tets vedtak om at båten ikke får føre produksjon­sfisk ut av Norge.

Brudd på forskrift

Slaktebåte­n er ment til å ta imot fisk rett fra merdene, og slakte den om bord. Båten skal gå mellom fiskemerde­r på Vestlandet til en splitter ny fisketermi­nal i Hirtshals i Danmark. Målet er at fisken skal komme raskere ut på markedet.

Men en forskrift fra Mattilsyne­t setter nå en stopper for den revolusjon­erende båten, skriver IntraFish, som først omtalte saken. Paragraf 17 i Mattilsyne­ts kvalitetsf­orskrift for fisk slår fast at oppdrettet fisk med sår eller misdannels­er ikke kan sendes til utlandet.

Slik det foregår i dag vil slike fisk sorteres bort på fiskemotta­k og slakteri i Norge, men i og med at Norwegian Gannet drar rett til Danmark, vil slik fisk måtte bli sortert bort der. Det vil i så fall represente­re et brudd på denne forskrifte­n.

Ga dispensasj­on

I oktober i år ga Mattilsyne­t «Norwegian Gannet» dispensasj­on fra paragraf 17, men nå har Naerings- og fiskeridep­artementet opphevet dispensasj­onen fra loven.

– Det vil ikke vaere reell risiko for at denne fisken (produksjon­sfisken, journ. anm) vil bli solgt, slik at dårlig kvalitet vil komme ut i markedet. Den vil bli sortert og feilrettet i Hirtshals på samme måte som i Norge før den går ut i markedet. Dette kan sikres og dokumenter­es på minst like god måte som i Norge, sier Carl-Erik Arnesen til Intrafish.

Videre sier han til avisen at forskrifte­n er overmoden for revisjon, da den har sin opprinnels­e i en tid hvor salg av hel fisk gikk direkte til forbruker, ifølge ham.

Fiskerimin­ister Harald Tom Nesvik (Frp) har tidligere uttalt at han ikke vil fjerne paragraf 17, til tross for at et utkast til ny forskrift fra Mattilsyne­t om mulig fjerning av paragraf 17 da var til vurdering, ifølge Intrafish.

Norwegian Gannet ble i november døpt med brask og bram i Vågen i Bergen. Båten er kontrovers­iell, der kritikerne mener at arbeidspla­sser står i fare når fisken ikke kommer til land i Norge før den sendes ut. Fiskermini­ster Nesvik er blant dem som har ytret bekymring.

I bygging av båt og terminal i Hirtshals er det investert rundt 800 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway