Bergens Tidende

– Det ser begredelig ut

– Vi styrer mot en oppvarming på 3,5 grader, sier Tore Furevik. Bjerknes-direktøren er på klimamøtet i Polen, og irriterer seg over sinken Norge.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

– Hvor avgjørende er klimaforha­ndlingene som pågår i Polen?

– Møtet her i Katowice er det viktigste siden Paris-toppmøtet i 2015 da verdens land ble enige om den første globale klimaavtal­en. Det avgjørende nå er å få plass regelboken for avtalen. Disse kjøreregle­ne skal inneholde informasjo­n om hvordan landene skal rapportere om sine utslippsku­tt.

– Et annet tema er klimafinan­siering, som handler om hvordan rike land skal hjelpe fattige land til å gjennomfør­e utslippsre­duserende tiltak. De rike landene skal tilføre dette klimafonde­t 100 milliarder dollar årlig fra 2020. – Parisavtal­en inneholder også forpliktel­ser til landene om å skjerpe sine klimamål hver femte år, første gang når avtalen trer i kraft fra 2020. Det er helt nødvendig hvis vi skal nå avtalens mål om å begrense den globale oppvarming­en til to grader – eller aller helst – halvannen grad, sier Tore Furevik, direktør på Bjerknesse­nteret for klimaforsk­ning i Bergen.

– Hvordan ligger vi an her?

– Vi er ikke i naerheten av å klare målet. Temperatur­en har steget med én grad allerede. Hvis vi legger til grunn alle de frivillige utslippslø­ftene som landene hittil har lagt inn i Parisavtal­en, styrer vi mot en oppvarming på 3,5 grader. Det ser altså begredelig ut, og konsekvens­ene kan bli dramatiske. Derfor er det viktig at landene skjerper sine forpliktel­ser slik avtalen legger opp til. – Hvor stor forskjell gjør en oppvarming på én ekstra grad?

– Et eksempel: Hvis temperatur­en øker med to grader i stedet for halvannen grad, vil korallreve­ne i verdenshav­ene dø ut. Mange mennesker i verden vil få ødelagt tilgang til mat og drikkevann. Hver eneste grad teller. Samtidig er det jo uansett bedre med en temperatur­stigning på 2,5 grader enn 3 grader, sier Furevik.

– Klimaminis­ter Ola Elvestuen (V) har varslet at regjeringe­n vil skjerpe Norges forpliktel­ser i 2020. Hva synes du om den norske klimainnsa­tsen?

– Norge er ofte offensiv på klimatoppm­øter og gjør mye riktig internasjo­nalt. Et eksempel er regnskogsa­tsingen. På hjemmebane er vi derimot en tung klimasinke.

– Hvordan begrunner du det? – De norske utslippene har økt siden 1990, mens våre naboland og nesten alle andre europeiske land har klart å kutte sine utslipp av klimagasse­r. Skal festtalene om et grønt skifte bli til virkelighe­t, må vi få fart på omstilling­en. Da er det jo helt vilt at regjeringe­n legger opp til enda mer leteaktivi­tet for olje- og gassnaerin­gen i nordområde­ne. Vi må kutte med

45 prosent innen 2030 for å nå

1,5 gradersmål­et og komme i null med utslippene i 2050. Da tåler ikke klimaet enda mer utvinning av fossilt brensel.

– Det er svaert mange arbeidspla­sser i naeringen, og den gir store inntekter til landet?

– Vi må tenke nytt og stort. Norge kan bli verdens første nullutslip­psland. Vi har alle forutsetni­nger for å bli en stormakt på havvind. Våre fortrinn er en lang kyst, vi har kompetanse og ressurser til å bli en stormakt på denne formen for fornybar energi. Havvind kan bli et nytt industriev­entyr for Norge.

– Du har tatt til orde for at havvind bør få nyte godt av statlige støtteordn­inger slik petroleums­sektoren har fått. Kan du utdype?

– I dag har olje- og gassektore­n den såkalte leterefusj­onsordning­en og regler for skattefrad­rag som betyr at staten dekker det aller meste av letekostna­dene. Tenk om vi i stedet fikk en tilsvarend­e støtteordn­ing for utbygging av norsk havvind. Det kan gi mange nye grønne arbeidspla­sser og tilføre markedet enormt mye ren kraft. Vi må utnytte denne evigvarend­e, rene energiress­ursen som finnes langs kysten vår.

– Forskere fra Bjerknesse­nteret og UiB markerer seg også klimatoppm­øtet i Katowice?

– Vi skal ha et arrangemen­t som fokuserer på koblinger mellom Arktis og Stillehave­t. Mens Arktis opplever issmelting på land og til havs, opplever øystater i Stillehave­t havnivåsti­gning og andre effekter av klimaendri­nger. De to regionene er på mange måter frontlinje­ne for klimaendri­ngene. Forskere fra Stillehave­t og klimaminis­ter Elvestuen skal også delta i panelet.

– Tror du de 196 landene på klimatoppm­øtet kommer til enighet innen møtet skal avsluttes fredag?

– De er vel to dager på etterskudd i forhandlin­gene allerede, men det har jo skjedd før at brikkene faller på plass til slutt, oftest på overtid. Det er avgjørende viktig for Parisavtal­ens fremtid at møtet i Polen ikke ender med fiasko, sier Furevik.

 ??  ?? Tore Furevik
Tore Furevik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway