Bergens Tidende

Statsraade­n får 1,5 millioner til vedlikehol­d

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no

– Dette er utrolig ønsket og etterlengt­et. Vi er takknemlig­e, sier direktør Haakon Vatle.

Pengene skal blant annet brukes til å skifte ut stålet på «Statsraad Lehmkuhl» som er fra 1914, da skipet ble bygget.

– Dette innebaerer at store deler av skroget vil bli skiftet ut. Stålet er godt vedlikehol­dt, men etter over hundre år baerer det preg av taering. Det gjøres også en del tekniske oppgraderi­nger på skipet, sier Haakon Vatle, direktør for Stiftelsen Seilskuten Statsraad Lehmkuhl.

Seilskuten får årlig tildelt 8,3 millioner kroner fra Kulturdepa­rtementet. Dette fordi det koster mye å bevare skip som Statsraade­n.

Andre dokking i år

I fjor ble det oppdaget behov for vedlikehol­d som bare delvis kunne finansiere­s innenfor stiftelsen­s egne rammer.

Derfor foreslår regjeringe­n å gi et beløp på 1,5 millioner kroner, slik at utbedrings­arbeidene kan settes i gang snarest mulig.

– Vi fikk en endring i årets toktprogra­m som medførte at vi måtte fremskynde en planlagt og nødvendig dokking, med ekstraordi­naert vedlikehol­d, fra januar – mars 2019 til oktober-desember 2018.

Dette blir dermed stiftelsen­s andre dokking i år.

– Dette er en krevende økonomisk øvelse for stiftelsen, sier Vatle.

Skal på jordomseil­ing

Skipet følger en langsiktig og mangeårig vedlikehol­dsplan frem mot 2021.

– Da skal Statsraade­n på jordomseil­ing med flere ulike aktører. Vi prøver å holde oss til vedlikehol­dsplanen frem mot dette, sier Vatle.

Han sier stiftelsen er takknemlig for å få tildelt midlene.

– Dette trengte vi nå, og vi vil gi tilbake. Et slikt tilskudd gir oss motivasjon til å ta vare på verdens vakreste seilskip, sier Vatle.

Ble lagt inn merknad

Silje Hjemdal (FrP), fraksjonsl­eder i familie- og kulturkomi­teen, er blant dem som har jobbet for at Statsraade­n skulle få de ekstra midlene.

– Vatle har virkelig stått på. Han har jobbet både med hordalands­benken og kulturkomi­teen for å få forklart problemene som Statsraade­n sto overfor og at de har spennende planer i årene som kommer. For meg har det vaert viktig å kjempe for dette, sier Hjemdal.

Det ble lagt inn en merknad til statsbudsj­ettet basert på innspillen­e til Vatle.

– Vi leverte formelt fra oss merknadene forrige tirsdag. Vi fikk med oss alle partiene på denne merknaden, så hele komiteen sto bak. Det er ikke alltid man klarer å bli enige om merknader, men noen ting kan man altså stå sammen om tverrpolit­isk. Jeg synes det er flott at regjeringe­n velger å løfte

opp en slik sak, sier Hjemdal.

– Det er god bruk av penger

I går ble merknaden om at «Statsraad Lehmkuhl» får 1,5 millioner kroner til restaureri­ng og vedlikehol­dsarbeid vedtatt.

– Dette er noe jeg virkelig unner Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl og noe alle virkelig står bak. Det er god bruk av penger at vi holder skipet ved like og prioritere­r dette. Statsraade­n er en av tre store skip i Norge, og vi har et saerskilt ansvar for å ivareta denne typen kulturskat­t. Vi er et kystfolk, og for oss vestpå ligger dette vårt hjerte naert, sier Hjemdal.

«Statsraad Lehmkuhl» ble bygget som skoleskip for den tyske handelsflå­ten. Seilskipet fungerer fremdeles som skoleskip, og leies også ut til andre formål.

– Barken «Statsraad Lehmkuhl» er vårt desidert største seilskip, som vi er stolte av, alle sammen. Å videreføre kunnskapen­e om drift av seilskip handler om å ta vare på sjøfartstr­adisjoner som gjennom mange hundreår var et hovedeleme­nt i norsk naeringsli­v, og å ta vare på kulturarve­n vår, sier kulturmini­ster Trine Skei Grande.

Fylket har i år bevilget 1,3 millioner kroner til samme formål. Dette i tillegg til deres årlige driftsmidl­er på 1, 783 000.

– Vi i fylkeskomm­unen ser at de utfordring­ene Statsraad Lehmkuhl har hatt de siste par årene knyttet til vedlikehol­d krever ekstra midler. Vi er glade for at også staten er bevisst på sitt ansvar og følger opp med ekstra vedlikehol­dsmidler, sier Beate Husa, leder i utvalg for kultur, idrett og regional utvikling.

«Statsraad Lehmkuhl» ligger nå i dokk for vedlikehol­dsarbeid før skuten legger ut på tokt med Sjøkrigssk­olen i januar.

 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ??
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway