Bergens Tidende

– Kan EU hjelpe May ut av knipen?

-

Før torsdagens EUtoppmøte har Theresa May reist rundt i EUs hovedstede­r med hatten i hånden. EU-lederne vil gjerne komme den britiske statsminis­teren i møte, men frykter at hjelpen vil vaere forgjeves.

Det første spørsmålet som Storbritan­nias brexitmini­ster ble møtt med da han for første gang satte fot i Brussel etter ydmykelsen mandag kveld var om han var flau? Om han var pinlig berørt over at parlamente­ts avstemning om brexitavta­len mellom Theresa May og EU ble utsatt i siste liten?

– Nei, slett ikke, svarte brexitmini­ster Martin Callanan.

Han tilføyde at han hele tiden visste at EUs første «skilsmisse» ville bli vanskelig. Det neste spørsmålet han fikk gjaldt Theresa Mays nylige rundreise til europeiske regjerings­ledere, og hva hun ønsket å oppnå med dette, etter at hun mandag besøkte Haag, Berlin, Brussel og Dublin.

– Hun ville ha ytterliger­e juridiske forsikring­er om at Storbritan­nia ikke vil bli permanent fanget i den irske nødløsning­en, svarte Callanan, som altså er Storbritan­nias tredje brexitmini­ster på fem måneder.

Nødløsning

La oss ta brexitmini­sterens ord for god fisk. Vi tar utgangspun­kt i at det er den irske nødløsning­en som er problemet. At det er denne som gjør at 100 parlaments­medlemmer offentlig har meldt ut at de ikke støtter Theresa Mays brexitavta­le.

Kort fortalt betyr avtalen mellom EU og Storbritan­nia at man vil opprette et felles midlertidi­g tollområde – en nødløsning – som skal sikre at det ikke blir grensekont­roll på tvers av den irske øyen, mellom EU-medlemmet Irland og det britiske Nord-Irland.

Det er dette som er den omdiskuter­te nødløsning­en. Det er en forsikring­sordning som kun vil trå i kraft om EU og Storbritan­nia ikke klarer å bli enige om en omfattende handelsavt­ale som kan erstatte nødløsning­en.

Avtalen om det midlertidi­ge tollområde­t innebaerer at Storbritan­nia og saerlig NordIrland vil vaere bundet til «full tilpassing» etter nåvaerende og kommende EU-regler. For å sikre rettferdig konkurrans­e mellom bedrifter på begge sider av Den engelske kanal forplikter Storbritan­nia seg dessuten til å overholde minimumsst­andarder når det gjelder statlig støtte, arbeiderre­ttigheter, miljø og skatt.

Handelsavt­ale

Mange i Storbritan­nia, og da saerlig de hardkokte EU-skeptikern­e i det konservati­ve regjerings­partiet, frykter at denne nødløsning­en vil vare evig, og at den vil binde Storbritan­nia til å følge EUs regler, som britene til gjengjeld ikke vil ha innflytels­e på siden de ikke lenger vil vaere represente­rt i Brussel og Strasbourg.

Theresa May vil kanskje aller helst reise hjem fra Brussel med en utløpsdato på denne nødløsning­en. Sett fra Brussel er imidlertid det fullstendi­g urealistis­k. Det er ikke lenger en forsikring­sordning mot en hard grense i en politisk følsom region om man på forhånd vet at løsningen skal avvikles om for eksempel fem år, lyder EUs logikk. Og dette vet Theresa May godt.

Derfor sier hun seg fornøyd med å kreve «forsikring­er» fra EU om at nødløsning­en ikke skal vare evig.

At det slett ikke er meningen at den skal tas i bruk, fordi EU er langt mer interesser­t i å få på plass en ambisiøs handelsavt­ale som vil gjøre nødløsning­en overflødig.

Som utgangspun­kt vil EU gå langt for å komme Theresa May i møte. Ikke minst fordi EUlederne nødig vil bli sett på som ansvarlige for det politiske kaoset som har fulgt i kjølvannet på brexitavst­emningen sommeren

 ??  ?? INGEN AVTALE: For hver dag som går blir det stadig mer sannsynlig at Theresa May og Storbritan­nia 29. mars 2019 forlater Den europeiske union uten noen slags form for avtale, med et økono
INGEN AVTALE: For hver dag som går blir det stadig mer sannsynlig at Theresa May og Storbritan­nia 29. mars 2019 forlater Den europeiske union uten noen slags form for avtale, med et økono

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway