Bergens Tidende

– Mye å laere etter det som har skjedd i EM

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Norge gjorde sin del av oppgaven ved så slå Spania 33-26, men fikk ikke den hjelpen de trengte fra Tyskland, og er slått ut av EM.

Tyskland måtte slå Nederland i den sene kveldskamp­en for at Norge skulle ta seg videre til en EM-semifinale. Tyskland ledet 2-1 tidlig i 1. omgang, men etter det var Nederland best. Laget ledet 13-11 ved pause og vant til slutt fortjent 27-21.

Frustrert kaptein

Norges kaptein Stine Bredal Oftedal var frustrert etter EMinnsatse­n.

Ikke fordi hun og laget ikke leverte mot spanjolene, spesielt i 2. omgang. I dette oppgjøret var 167 cm høye Oftedal stor. Hun slo an tonen, scoret åtte mål og ble kåret til banens beste spiller.

Riktignok måtte spillerne ha en oppstramme­r i pause (ledelse 18–17), der trener Thorir Hergeirsso­n manet til et mer kompakt forsvar. Det hadde løst seg opp i første omgang, og dermed kom motstander­ne veldig lett til.

Fikk ikke til forsvaret

Bakerst, der Silje Solberg åpnet i målet, klarte hu bare å ta én redning på ti skudd. Det var for dårlig, men skal ikke bare skyldes henne. Spanjolene kom altfor lett til. Omtrent midtveis ble hun byttet ut til fordel for Katrine Lunde. Hun tok bare to skudd på de første 30. minuttene.

Men spillerne forsto alvoret og tok seg sammen. De herjet med gjengen som ikke hadde noe å spille for. Spania var ute, uansett.

Men det Bredal Oftedal tenker på er det forsmedeli­ge tapet mot Tyskland da VM ble innledet. Hvis det bare hadde blitt ett eneste poeng .....

– Det som har skjedd her er selvforsky­ld. Det rareste er intensitet­en i kamp én mot Tyskland, at vi ikke klarte å vaere til stede. Det er så frustreren­de at vi ikke er mer med, forklarer kapteinen der hun står i mixedsonen etter kampen.

Journalist­ene lurer på hvorfor dette seiersvant­e laget kunne gå på en slik smell.

Noe av forklaring­en kan vaere at Bredal Oftedal selv ikke spilte en eneste kamp i Møbelringe­n Cup like før avreise. Hun hadde en lårskade.

– Jeg kjente ikke selv på at det var noe som manglet i EM, men det kan ha vaert noe med flyten, sier hun.

Opp og ned hele tiden

EM er blitt en berg-og-dal-bane for et lag som også tapte mot Romania. Det kunne de ha tålt. Nå ble deres skjebne avhengig av andre lag.

– Det er en situasjon vi hater å vaere i. Vi liker å spille om medaljene, fortsetter nittedølen, og trener Thorir Hergeirsso­n er enig.

Han synes, akkurat som kapteinen, at det har vaert mye laering i dette mesterskap­et. Han ser at flere lag har utviklet seg, men Norge har også heldigvis maktet å videreutvi­kle seg på noen områder.

– Det gjelder ikke minst at vi får brukt høyrekante­n mer, sier Marit Røsberg Jacobsen.

Hun har vaert en av dem som har vist seg frem i de to siste kampene, og sammen med de tre andre kantspille­rne leverte hun mot Spania.

– Jeg byttet klubb fra Byåsen til danske Esbjerg foran denne sesongen, og har tatt et steg der, sier hun.

Jacobsen var med i siste VM i Berlin også, da Norge tapte VM-finalen mot Frankrike. Da var ett av punktene at vingene ble brukt for lite. Kantspille­re sto litt til pynt. Det har ikke vaert tilfelle nå.

Kantene har fått kontringsm­uligheter takket vaere godt forsvar, spesielt mot Nederland. Og fra spiss vinkel scorer flere av dem. Camilla Herrem tricker.

Malin Aune er den mest treffsikre, Sanna Solberg holder stor fart.

Uansett til hovedstade­n

Uansett får laget spille i Paris, dit gjengen drar torsdag. Kampen om 5. og 6.-plassen er også viktig.

– Det handler om seeding inn mot OL, sier Hergeirsso­n, som forteller at kun europamest­eren får en OL-billett etter dette mesterskap­et. EM-sluttspill gruppe 2 i Nancy:

Palais des sports Jean Weille

Ca. 1800 tilskuere

Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg – Henny Ella Reistad 2, Emilie Hegh Arntzen 3, Veronica Kristianse­n 2, Heidi Løke 3, Silje Waade, Stine Bredal Oftedal 8, Malin Aune 4, Kari Brattset 1, Linn Jørum Sulland 1, Sanna Solberg 1, Camilla Herrem 4, Marta Tomac, Marit Røsberg Jacobsen 3, Vilde Ingstad 1.

Toppscorer Spania: Soledad Lopez Jimenez 5.

Dommere: Charlotte Bonaventur­a og Julie Bonaventur­a, Frankrike. Utvisninge­r: Spania 5 x 2 min. og et rødt kort, Norge 1 x 2 min.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? UTSLÅTT: Selv seiersvant­e Norge har mye laerdom å ta med seg hjem fra EM. Her er den norske benken under gårsdagens kam mot Spania. Fra venstre Stine Bredal Oftedal, Mia H. Högdahl, landslagsj­ef Thorir Hergeirsso­n, Heidi Løke og Camilla Herrem.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX UTSLÅTT: Selv seiersvant­e Norge har mye laerdom å ta med seg hjem fra EM. Her er den norske benken under gårsdagens kam mot Spania. Fra venstre Stine Bredal Oftedal, Mia H. Högdahl, landslagsj­ef Thorir Hergeirsso­n, Heidi Løke og Camilla Herrem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway