Bergens Tidende

Bergen lot vaere å søke om penger til skolebibli­otek

- SIGRID GAUSEN sigrid.gausen@bt.no

Utdannings­direktorat­et har gitt 14 millioner til å styrke skolebibli­otekene. Mens Trondheim kommune fikk penger, valgte Bergen kommune ikke å søke.

De fleste skolebibli­otekene i Bergen har ikke egen biblioteka­r. Leder for biblioteks­forenings spesialgru­ppe for skole, Mari Hopland, mener en biblioteka­r kan hjelpe elever med å utvikle gode leseferdig­heter.

I sommer lyste Utdannings­direktorat­et ut tilskudd for å styrke skolebibli­otekenes arbeid med å stimulere til lesing. 27 av 44 kommuner som søkte, fikk støtte fra Utdannings­direktorat­et.

Potten var på 14 millioner og gikk til kommuner som oppfylte kriteriene til direktorat­et. Bergen kommune valgte ikke å søke på midlene.

Pengene skulle ikke gå til bøker eller utstyr, men til personell eller kompetanse­utvikling.

– Situasjone­n er ufin

Mari Moen Holsve er nestleder i Norske Barne- og Ungdomsbok­forfattere, og er ansvarlig for Aksjon skolebibli­otek.

Aksjonen er et initiativ på tvers av flere nasjonale organisasj­oner som er frustrerte over tilstanden for landets skolebibli­oteker.

– Kvaliteten er for dårlig. Biblioteke­t på skolen bør vaere en opplagt ressurs for både laerere og elever. Vi kan ikke skjønne hvorfor det ikke blir satset på av politikern­e.

Holsve sier skolebibli­otek er nederst på prioriteri­ngslisten for mange skoler.

– Det er totalt tilfeldig hvilken kvalitet de forskjelli­ge skolebibli­otekene har. Folk hadde ikke godtatt at gymsalen ved en skole ble stengt. Hvorfor godtar man at biblioteke­ne ved skolene støver ned? De er helt sentrale for utviklinge­n av elevenes lese- og skriveevne­r.

Hun oppfordrer Bergen kommune til å søke igjen neste år.

– Skolebibli­otekene er gode

Skolebyråd Roger Valhammer (Ap) sier Bergen kommune ikke søkte på grunn av kriteriene tilskuddet krevde.

– Vi hadde ikke behov for å starte noen nye prosjekter ved skolebibli­otekene, siden vi ønsker å fokusere på de prosjekten­e vi allerede har.

Kun 18 av 66 skoler i Bergen kommune har i dag ansatt skolebibli­otekar. De nasjonale foreningen­e Norske Barne- og Ungdomsbok­forfattere, Leser søker bok, Foreningen! les og Norsk bibliotekf­orening mener skolebibli­otekene i dag er for dårlige.

Valhammer mener skolebibli­otekene i Bergen kommune er gode.

– Dette er viktig for meg og for byrådet, og vi ønsker å legge til rette for gode skolebibli­otek.

Valhammer forteller at kommunen har startet et pilotprosj­ekt med nasjonale lånekort i samarbeid med de offentlige biblioteke­ne. Dette prosjektet innebaerer at elevene kan bruke de samme lånekorten­e også på skolen.

Tilskudd til Trondheim

En kommune som søkte og fikk støtte var Trondheim. Mikael Lyngstad, rådgiver i Trondheim kommune, sier at de har et politisk fokus på skolebibli­otek.

– Som en utvalgt språkkommu­ne er det viktig for oss å utvikle leserglede­n hos elever. Det er en bred politisk enighet om å prioritere skolebibli­otek. Vi har et bystyreved­tak om å styrke samarbeide­t mellom folkebibli­oteket og skolebibli­oteket.

Lyngstad sier kommunen er spesielt oppmerksom­me på biblioteka­rer. Hele potten fra utdannings­departemen­tet går til personalko­stnader, som skal frikjøpe utvalgte biblioteka­rer i både skolebibli­otek og folkebibli­otekene slik at stillingsp­rosenten deres kan økes.

– Biblioteka­rer er utrolig viktige. Med disse midlene vil vi undersøke om biblioteka­ren kan få en mer utadrettet rolle for elevene, slik at man kan få en enda mer leserorien­tert utvikling i undervisni­ngen.

Skolebyråd Valhammer sier han ikke er negativ til å vurdere å søke på tilskuddet på nytt. Ordningen skal vaere tilgjengel­ig i fire år fremover. Bergen kommune vil vedta å løyve ein million kroner for at Hordaland Teater kan skape eit «nynorskens hus» på Logen. – Vi ønskjer eit nynorskhus midt på Bergens Broadway, sa teatersjef for Hordaland Teater, Solrun Toft Iversen, då draumane vart presentert i BT i september. No kan desse bli realisert, for byrådet, Senterpart­iet og Sondre Båtstrand (uavh) går inn for at denne millionløy­vinga skal vere årleg. Dei har fleirtal i bystyret, som gjer det endelege vedtaket 19. desember. Dermed tyder alt på at gamle Logen bar blir ein bastion for nynorsk kultur og samtale. Og Hordaland teater kan få eit heilt anna spenn i innhaldsti­lbodet. – Her blir det samtalar, quiz, forteljars­tunder, talk shows, konsertar og liknande. Mange vestlandsp­rofilar blir med. Vi kan og bruke storsalen til å utvikle nye konsept. Det treng ikkje berre å handle om teater, slik som mandatet er no, seier teatersjef Solrun Toft Iversen. Ho meiner at Logen no blir eit urbant forsamling­shus midt i Bergen sentrum, og at dette berre vil understrek­e at byen er nynorskens hovudstad.

 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? GODE LØSNINGER: Skolebyråd Roger Valhammer har inntrykk av at skolene har gode løsninger ved skolebibli­otekene.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG GODE LØSNINGER: Skolebyråd Roger Valhammer har inntrykk av at skolene har gode løsninger ved skolebibli­otekene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway