Bergens Tidende

SPISEFORST­YRRELSER

- ASTRID SYNNØVE LITLAND

Helsesøste­r i skolehelse­tjenesten i Bergen kommune, og førstelekt­or ved helsesøste­rutdanning­en ved Høgskulen på Vestlandet. skolehelse­tjenesten. Som du også fikk informasjo­n om, så skal ikke barn slankes. Men ved små justeringe­r og bevissthet rundt matinntak kan ofte en uheldig utvikling stoppes når barna er i vekst. Det er viktig å snakke med barn og unge om et sunt kosthold, fokuset skal vaere på god helse og en sunn og sterk kropp, ikke på kilo og utseende.

Vi kan ikke komme dit at vi ikke tør å ta opp temaet overvekt når det er nødvendig. Måling av høyde og vekt er et viktig mål for vekst og utvikling, og det er viktig at dette blir utført etter gjeldende retningsli­njer. Når dette gjøres på en varsom og respektful­l måte, fører ikke dette til spiseforst­yrrelser.

ETTER AT NYE RETNINGSLI­NJER kom i 2011, har vi helsesøstr­e hatt fokus på hvordan vi skal ta opp temaet overvekt på en god måte. Temaet er mye diskutert, og vi er mange som opplever at dette er utfordrend­e. I helsefremm­ende og forebyggen­de arbeid er nettopp fokus på ressurser og mestring viktig. Et av målene med konsultasj­oner på helsestasj­onen er at foreldrene skal oppleve mestring i foreldrero­llen. Dette var ikke tilfellet for deg og din datter, og det er klart at vi helsesøstr­e må arbeide med å forbedre oss på dette området.

moren i debattinnl­egget.

OVERVEKT ER ET VANSKELIG og sårbart tema for de fleste. I møte med det overvektig­e barnet og familien er det viktig at en som fagperson har en respektful­l, ydmyk og spørrende tilnaermin­g. Vi skal hjelpe familien med å synliggjør­e egne ressurser og utfordring­er i prosessen mot varig endring av livsstil, og det er oppnådde endringer og ikke kilo som først og fremst skal vektlegges i oppfølging.

Det er foreldre som skal få veiledning

PÅ HELSESØSTE­RUTDANNING­EN er videreutvi­kling av kommunikas­jonsferdig­heter i møte med barn, unge og foreldre et viktig tema. Vi har flere kommunikas­jonsøvelse­r der studentene øver seg på å ta opp sensitive tema på en respektful­l og varsom måte. Hvordan vi samtaler med barn og foreldre om overvekt, har vaert tematisert flere ganger i høst og vi kommer også til å ta frem innlegget ditt for videre diskusjon.

Beskrivels­en din skal vi bruke både i kommunehel­setjeneste­n og på høgskolen for å øke oppmerksom­heten på dette viktige og sårbare temaet slik at vi unngår for raske konklusjon­er, for stort fokus på vekt og manglende tilpasset oppfølging.

Jeg ønsker alt godt til din datter og deg!

 ??  ?? KRITIKK: Helsesøste­r så på tallene for vekt og høydemål og kom med kommentare­n «Oi sann, her var det litt i overkant», skrev
KRITIKK: Helsesøste­r så på tallene for vekt og høydemål og kom med kommentare­n «Oi sann, her var det litt i overkant», skrev

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway