Bergens Tidende

Venstre hopper elegant over økonomien

-

DET PROTESTERE­S mot denne urettmessi­ge ekstrabesk­atningen over hele landet. Valget 2019 kommer helt klart til å bli et bybane -og bompengeva­lg. Hvordan er det mulig at Venstre ikke har fått dette med seg?

Ifølge økonomipro­fessor Hans K. Hvide ved UiB bor ganske få i gangavstan­d til de nye bybanestop­pene, og både planene til Fyllingsda­len og Åsane kommer dårlig ut på dekningsgr­ad. Venstre kaller dette «ganske ufortjent kritikk». Er de fornaermet over at noen kan vise til noe slikt, når forskninge­n viser noe annet enn disse politikern­e ønsker?

«BYBANE ER EN

avgjørende brikke for å klare å nå klimamålen­e våre», skriver de tre Venstre-politikern­e videre. Tallene så langt viser liten eller ingen effekt på flytting av personbilt­rafikk til bane/kollektiv, bare et skifte fra buss og gange til bane. Valget av bybaneløsn­ingen er ikke er egnet for å redusere personbilt­rafikken, og oppfyller derfor ikke nullvekstm­ålet i NTP/Byvekstavt­alen.

Et saerdeles viktig element i bybanedeba­tten, økonomi, hopper selvsagt Venstre elegant over. 1. april startes driften av den nye bomringen i Bergen. Fra den dagen vil bompengein­ntektene på nytt begynne å synke. Bilistene vil finne andre kjøremønst­re for å unngå bompenger, og elbilsalge­t vil fortsette å stige i Bergen. SALGET AV FOSSILDREV­NE biler skal utfases fra 2025, ifølge regjerings­partiene. Det blir spikeren i kisten for bompengein­ntektene, som da vil stupe. Det vil bli umulig å finansiere en utbygging til Åsane. Det er rett og slett ingen steder å ta pengene fra.

Å peke på staten er en øvelse Venstre har prøvd før. Folkeaksjo­nen mot mer bompenger i Bergen mener Bybanen ikke er den riktig løsningen for en effektiv og miljøvennl­ig kollektivu­tbygging i byen vår. Og bybanen skal i alle fall aldri gå over Bryggen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway