Bergens Tidende

VOLDTEKTER

-

Førstestat­sadvokat i Hordaland og Sogn og Fjordane statsadvok­atembete og kunnskapen vi får gjennom behandling av enkeltsake­r. Voldtektss­akene i politidist­riktet får i denne sammenheng stor oppmerksom­het.

Vi gjennomgik­k i 2011 samtlige henlagte voldtektss­aker i politidist­riktet fra foregående år. Vi fant ikke grunn til å reagere på avgjørelse­ne den gang. I 2016 gjennomfør­te alle statsadvok­atembeter en kvalitetsu­ndersøkels­e av voldtektse­tterforskn­ingen, der alle statsadvok­atembetene i landet gjennomgik­k et større

I LYS AV VGS FUNN vil vi selvsagt nå undersøke hva som gjør at tallene er slik. Det er helt på det rene at antall voldtektsa­nmeldelser har skutt i vaeret i løpet av de tre årene VG har undersøkt,og antall tiltalebes­lutninger har ikke økt på samme måte.

Politidist­riktet har i de tre årene gjennomgåt­t en fullstendi­g omorganise­ring. Vi tar sikte på å kartlegge politidist­riktets kapasitet, kompetanse og organiseri­ng for etterforsk­ning av denne type saker per i dag. Vi vil videre tilstrebe å finne forklaring på den store økningen i anmeldelse­r ved politidist­riktet i den aktuelle perioden, og se om det er noen form for avvik i registreri­ngspraksis som kan skape statistisk­e ulikheter, og hvorfor så mange saker henlegges sammenlign­et med andre distrikter.

Statsadvok­atene har en forpliktel­se til å vurdere hver sak for seg opp mot de strenge krav til bevis som gjelder i strafferet­ten. Bevisvurde­ringene i voldtektss­aker er ofte meget krevende, det er det ingen tvil om. Det er i alles interesse at sakene er så godt etterforsk­et at det er grunnlag for å treffe riktig avgjørelse, enten det er henleggels­e eller tiltale. Dette tar vi meget alvorlig.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? SAERLIG PRIORITET: Voldtektss­akene utgjør en vesentlig del av statsadvok­atenes oppgavepor­tefølje, og bekjempels­e av voldtekt har en saerlig prioritet og følges tett opp, skriver innsendere­n.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ SAERLIG PRIORITET: Voldtektss­akene utgjør en vesentlig del av statsadvok­atenes oppgavepor­tefølje, og bekjempels­e av voldtekt har en saerlig prioritet og følges tett opp, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway