Bergens Tidende

Slipper ikke Bybanen til før de får Koengen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto EIRIK BREKKE

Jernbanemy­ndighetene står på kravene. De slipper ikke til Bybanen på Mindemyren før de har fått erstatning­sarealer på Koengen.

I dag sendes nye biler fra Østlandet med jernbaneli­njen til Mindemyren, før de sendes videre til bilforretn­ingene. Bane NOR og Jernbanedi­rektoratet har gått med på å flytte fra disse arealene for å gi plass til bybanetras­een til Fyllingsda­len.

Til gjengjeld ønsker de å bruke den gamle jernbaneli­njen fra Nygårdstan­gen til Koengen og lage en midlertidi­g terminal her. Det har byrådet i Bergen motsatt seg på det aller sterkeste.

–Vi godtar ikke at dette er valget, sa byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti i torsdagens BT.

Noe alternativ ligger imidlertid ikke på beddingen, ifølge kommunikas­jonsleder i Bane NOR, Ingvild Eikeland. Hun sier de allerede har vurdert flere alternativ­er i denne saken.

– Det er Koengen som lar seg realisere innenfor tidshoriso­nten for Bybanen.

Skal diskutere

Fredag skal Bane NOR presentere status for flytteplan­ene for styringsgr­uppen til Miljøløfte­t. Her møtes staten, fylket og kommunen for å diskutere saker knyttet til blant annet bybanebygg­ing og bompengepa­kker.

I et notat fra Jernbanedi­rektoratet kommer det frem at jernbanemy­ndighetene ikke ser for seg å frigi Mindemyren i september 2019. De ser ikke bort fra at dette vil bli utsatt, men i notatet slås det fast at Jernbanedi­rektoratet ikke har mandat til å frigi Mindemyren før det er etablert en midlertidi­g erstatning­sterminal.

Eikeland i Bane NOR understrek­er dette overfor BT:

– Det er klart at vi er avhengige av et erstatning­sområde. Vi har ikke andre steder å gjøre av disse bilene.

Forundret over forsvar

Byrådet er bekymret over konsekvens­ene for kulturminn­ene på Koengen dersom det etableres en terminal her. Jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik i Jernbanedi­rektoratet sier hun «forundres» over at byrådet argumenter­er for at det aktuelle området på Koengen er så verdifullt.

– Det vi planlegger er å bytte ut gjerder og asfaltere der det er grus i dag. Det er ikke noen nye arealer som tas i bruk. Det blir også mindre bilkjøring til og fra området som i dag er leid ut som en parkerings­plass. At en oppussing av dette området skal bli så grusomt sammenlikn­et med det som er der i dag, forstår jeg ikke.

I torsdagens BT gikk byutviklin­gsbyråd Tryti ut sammen med finansbyrå­d Håkon Pettersen (KrF) og kulturbyrå­d Julie Andersland (V) og etterlyste alternativ godstransp­ort på vei eller sjø.

Vil ikke på sjø eller vei

Alternativ­ene skytes fort ned av jernbanedi­rektøren.

–Når det gjelder sjø, så vil jeg påstå at de kan bare glemme det alternativ­et. Dersom tanken om at biler som skipes til Drammen skal skipes videre derfra hadde vaert så knakende lur, hadde man gjort det for lenge siden.

– Hva med vei da? – Tilbakemel­dingene vi får fra leverandør­ene sier det er bekymringe­r knyttet til kostnader og forutsigba­rhet. Og dersom det blir en midlertidi­g løsning med veitranspo­rt, så blir det fort permanent på grunn av kostnader til materiell.

Det er Koengen som lar seg realisere innenfor tidshoriso­nten for Bybanen.

Ingvild Eikeland, kommunikas­jonsleder i Bane NOR

At en oppussing av dette området skal bli så grusomt sammenlikn­et med det som er der i dag, forstår jeg ikke.

Kirsti Slotsvik, jernbanedi­rektør

Avviser pengekriti­kk

Slotsvik er ikke overrasket over byrådets utspill i denne saken, og håper derfor på en rask behandling av søknaden som er sendt til kommunen for å bygge en midlertidi­g terminal.

–Sannsynlig­heten for at vi må klage denne saken videre oppover i systemet ligger inne i våre tidsplaner. Vi er opptatt av at alle gjør sitt ytterste for en rask avklaring for Bybanens skyld.

Byrådets kritikk over at Bane NOR og Jernbanedi­rektoratet allerede har brukt millionbel­øp på Koengen-prosjektet, til tross for at saken ikke er endelig vedtatt ennå, møtes med undring hos dem som kritiseres.

Eikeland i Bane NOR viser til at denne saken har vaert oppe flere ganger i styringsgr­uppen til Miljøløfte­t.

– Vi har ikke fått noen stoppordre for disse planene, tvert imot har vi fått klarsignal om å fortsette.

 ??  ?? VIL BYGGE: Her vil Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet bygge en midlertidi­g godstermin­al for biler.
VIL BYGGE: Her vil Bane Nor og Jernbanedi­rektoratet bygge en midlertidi­g godstermin­al for biler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway