Bergens Tidende

Sykehusled­elsen får kritikk etter dødsfall i akuttmotta­ket

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no ANNE E. HOVDEN foto ØRJAN DEISZ

I tre kvarter prøvde mannen å slå alarm, uten at noen kom for å sjekke. En halv time seinere ble mannen funnet død.

Haukeland universite­tssjukehus får kritikk etter at en mann uventet døde i akuttmotta­ket i oktober.

Ansvaret for svikten ligger hos administre­rende direktør Eivind Hansen og hos ledelsen for Mottakskli­nikken, medisinsk avdeling og hjerteavde­lingen, fastslår fylkeslege­n som har gransket dødsfallet i oktober.

Ledelsen ved sykehuset i lang tid kjent til at pasientsik­kerheten i akuttmotta­ket har vaert uforsvarli­g, går det frem av tilsynsrap­porten.

Legene i akuttmotta­ket har omtalt dødsfallet som en «varslet katastrofe».

Brystsmert­er

Mannen kom til sykehuset en mandagskve­ld. Han hadde samme dag vaert til fastlegen på grunn av sterke brystsmert­er. Legen gjorde en EKGundersø­kelse og ville så sende ham til sykehus med ambulanse. Men mannen insisterte på at han måtte hjemom først og kjørte selv til Haukeland.

I akuttmotta­ket ble han tatt imot klokken 18.20 og ble raskt sjekket av sykepleier og lege, som satte hastegrad oransje på ham. Pasienter med oransje hastegrad skal ikke vente mer enn 15 minutter på videre legeunders­økelse.

Ingen besvarte alarmen

Mannen ble så lagt inn på et rom alene. Der trakk han i alarmklokk­en som ringte i

44 minutter før noen stoppet alarmen. Men ingen så innom på rommet der mannen lå.

20 minutter etter at alarmen var stanset, ble mannen funnet død på gulvet inne på rommet. Da var det gått minst halvannen time siden noen sist så til ham.

Obduksjone­n viste tegn på akutt hjertesvik­t.

Fylkeslege­n kaller det uforsvarli­g at ikke alarmen straks ble besvart hos en så alvorlig syk pasient. Gransking av hendelsen har ikke klart å avdekke hvem som stanset alarmen og hvorfor det ble gjort.

– To år med problemer

– Vi oppfatter dette som en alvorlig hendelse, sier fylkeslege Helga Arianson.

Hun sier tilsynet har avdekket underligge­nde svikt i ledelse og styring på sykehuset som årsak til det inntrufne.

– Problemene i akuttmotta­ket har pågått i minst to år uten at ledelsen har klart å løse dem. De tiltakene som har vaert satt inn før denne hendelsen i høst har ikke vaert gode nok.

– Er det nå gjort grep som sikrer pasientene i akuttmotta­ket?

– Strakstilt­akene i ettertid av hendelsen har vi ikke tatt stilling til ennå. Men vi vil følge med inntil sykehuset har evaluert effekten av disse og har bedt om nye tilbakemel­dinger.

Mandagskve­lden i oktober var som vanlig travel.

Sykepleier­e og leger lot mannen vente fordi de var opptatt med pasienter med høyere hastegrad. At pasienter med hastegrad oransje må vente en time, skjer daglig, står det i rapporten.

Ved et tilfelle måtte pasient med oransje hastegrad vente åtte timer. Retningsli­njene sier 15 minutter. En «rød» pasient, som er høyeste hastegrad, måtte vente i 3,5 timer. Normen sier straks.

Ved et annet tilfelle fikk en pasient skadet urinblaere­n fordi ingen sykepleier hadde tid til å sette et kateter. Blaeren inneholdt tre liter, da den til slutt ble tømt.

Fagfolk og tillitsval­gte har gjentatte ganger advart om sviktende pasientsik­kerhet akuttmotta­ket.

– Ble dårlig kvelden før

Ifølge NRK var det 43 år gamle Daniel Nicolai Guldberg som døde ved akuttmotta­ket.

I et intervju forteller samboeren Merethe Nilsen at Daniel hadde merket ubehag i brystet kvelden før, og at han ikke hadde fått sove om natten på grunn av smerter.

De ankom sykehuset 18.20, og mottaksleg­en mistenkte akutt hjertesykd­om.

– Og da de begynte med EKG, sa Daniel til meg: «Du trenger jo ikke vaere her nå, mens de driver med alle disse undersøkel­sene. Så du kan jo reise hjem og hente tingene», forteller hun til NRK.

De avtalte at Daniel skulle gi beskjed om hvilken avdeling han ble innlagt på når han var ferdig med undersøkel­sene, slik at Merethe kunne komme dit med tingene hans.

I stedet for Daniel, var det sykehuset som senere på kvelden ringte. Da var 43-åringen død.

Hansen beklager

i Administre­rende direktør Eivind Hansen beklager hendelsen overfor de pårørende.

– Dette er en tragisk hendelse som ikke skal skje i et akuttmotta­k, sier han.

Han viser til rapporten som peker på en del bakenforli­ggende årsaker til hendelsen.

– Dette er forhold som vi har jobbet med og som vi ikke har lyktes med å få på plass.

Hva er det viktigste Helse Bergen nå gjør for å forhindre at liknende hendelser skjer igjen?

– Vi skal nå fullføre innføringe­n av mottaksmod­ellen. Den i seg selv vil bidra til bedring. Videre har vi en totalpakke på 20 millioner som blir lagt inn i budsjettet for 2019. Den skal blant annet bli brukt til å forsterke noen av vaktlagene for leger og sykepleier­e, sier han.

Dødsfallet i akuttmotta­ket blir etterforsk­et av politiet.

 ??  ?? KRITIKK: Den avdøde mannen kom til akuttmotta­ket ved Haukeland kl. 18.20 den 15. oktober. Legene i akuttmotta­ket har omtalt dødsfallet som en «varslet katastrofe».
KRITIKK: Den avdøde mannen kom til akuttmotta­ket ved Haukeland kl. 18.20 den 15. oktober. Legene i akuttmotta­ket har omtalt dødsfallet som en «varslet katastrofe».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway