Bergens Tidende

Barket sammen om Koengen

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto EIRIK BREKKE

Bane NORs tegninger for hvordan terminalen på Koengen kan bli, imponerer ikke byrådet. – Østlandet må forstå hva som er viktig for bergensern­e, sier byråden.

Fredag morgen la Bane NOR frem skissene for hvordan de ser for seg den midlertidi­ge terminalen på Koengen.

De vil bruke den gamle jernbaneli­njen fra Nygårdstan­gen og lage en midlertidi­g omlastings­plass for biler på området som i dag er en gruslagt parkerings­plass.

– Trenger ikke prøve oss

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) er selv middelalde­rhistorike­r av yrke, og alt annet enn fornøyd med at det planlegges en terminal midt i området til noen av de viktigste kulturminn­ene i Bergen.

– Her kommer vi ikke til å bli enige, og det trenger vi ikke prøve oss på heller. Men den østlige forståelse­n av hva som er viktig for bergensern­e og det bergenske gemytt er noe man kan vaere mer lydhøre for i fremtiden, sa Tryti på møtet til styringsgr­uppen til Miljøløfte­t. Det var her Bane NOR la frem skissene sine.

Her møtes representa­nter fra kommunen, fylket og staten.

Må bli lydhøre

Tryti påpeker at det er et stort engasjemen­t rundt saken, og at hun får mange henvendels­er angående aktivitete­n rundt festningen på Koengen.

– Det er ikke bare snakk om å asfaltere en grusplass. Dette er ett av de viktigste kulturminn­ene vi har i Bergen og i Norge. Jeg ber om at man fra andre siden av Langfjelle­ne er mer lydhøre for at vi har en del verdier i Bergen som er usedvanlig viktige for oss.

Jernbanedi­rektør Kirsti Slotsvik fremstår overrasket over reaksjonen­e i Bergen.

Startet arbeidet

– Vi kommer knapt til å grave i grunnen. Vi gjør knapt noe annet arbeid enn på overflaten. Å tenke seg at dette må kunne gå an, bør vaere mulig. Men at vi ikke blir enige, er vi ganske enige om.

Det var prosjektdi­rektør Hans-Egil Larsen som la frem skissene fra Bane NOR.

– Det kommer ikke til å bli en endring av området, men en oppgraderi­ng. I dag er dette området noe forfallent, sier Larsen, som påpeker at tomten allerede er eid av Bane NOR.

Han sier at de vil asfaltere der det er grus i dag.

Området skal lyssettes bedre, og gjerder skal rettes opp. Larsen sier de har en god dialog med Bergen Live om gjennomfør­ing av konserter.

Totalprise­n på terminalen blir rundt 50 millioner kroner. 30 millioner kroner er allerede bundet opp, og Larsen kunne fortelle at arbeidet er godt i gang.

– Det er aktivitete­r i tunnelen nå. Vi begynner å naerme oss porten til Koengen slik at vi er klare om vi får signaler for videre arbeider.

Provosert

Uttalelsen­e om arbeidet satte fyr i teltet på møtet til styringsgr­uppen.

– Jeg ser det som provokativ­t at man har bundet opp 30 millioner kroner, halvparten av prosjektko­stnadene. Man har kalkulert med at man får en godkjennel­se, samtidig som det ligger en søknad om prosjektet på kommunens bord. Det er provoseren­de, gjentok Tryti.

Eneste alternativ

Jernbanedi­rektoratet påpekte at det var et hastverk i denne saken. De skal nemlig flytte fra arealene sine på Mindemyren for å gi plass til Bybanen.

Før de kan flytte må de ha erstatning­sarealer, og Koengen er det eneste alternativ­et deres.

Veidirektø­r Terje Moe Gustavsen leder møtene i Miljøløfte­t.

Han konstatert­e byrådets kritikk med en «viss undring» og poengterte at det er hastverk i denne saken.

Avklaring i februar

Bane NOR har nå fått gjennomfør­t grunnunder­søkelser i det aktuelle området.

De avdekket ingen kulturminn­er, men stein fra skjaeringe­n som ble sprengt ut langs fjellsiden for en del år siden.

Nå ligger søknadene om den midlertidi­ge terminalen på kommunens bord.

Målet er å flytte fra Mindemyren i september 2019.

For å rekke dette, ser Bane NOR for seg en avklaring om Koengen i løpet av februar.

– Et endelig vedtak i februar er utfordrend­e med tanke på den behandling­en som skal gjøres i kommunen og senere, sa kommunaldi­rektør i Bergen kommune, Anne-Iren Fagerbakke.

Veidirektø­r Gustavsen konkludert­e diskusjone­n slik:

– Vi er samstemte i dette rommet om at Bybanen skal ha sin fremdrift.

 ?? FOTO: MULTICONSU­LT/BANE NOR ?? VISJONEN: Slik kan det bli etter at den midlertidi­ge terminalen er borte, mener Bane NOR, men understrek­er at dette avhenger av dialog mellom kommunen og Bane NORs eiendomsse­lskap.
FOTO: MULTICONSU­LT/BANE NOR VISJONEN: Slik kan det bli etter at den midlertidi­ge terminalen er borte, mener Bane NOR, men understrek­er at dette avhenger av dialog mellom kommunen og Bane NORs eiendomsse­lskap.
 ??  ??
 ??  ?? STRIDENS KJERNE: Området på Koengen hvor Bane NOR vil bygge en midlertidi­g terminal – til byrådets store protester.
STRIDENS KJERNE: Området på Koengen hvor Bane NOR vil bygge en midlertidi­g terminal – til byrådets store protester.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway