Bergens Tidende

Elevene spiller seg gjennom pensum

-

16-åringene Tidemann og Brage har nettopp fått ansvaret for å oppdra et tysk-norsk krigsbarn.

Året er 1951. I en fattigslig stue står den lille jenten. Hun er sulten og trenger nye klaer. Som barn av en tysk soldat og en norsk mor er jenten blitt adoptert. Nå er hun ansvaret til Brage Solheim og Tidemann Sperrevik. Sammen skal de sørge for å bruke tiden sin riktig for å gi barnet en best mulig oppvekst.

– Dette er kult. Mye gøyere enn vanlig undervisni­ng, sier Brage.

De to elevene sitter i klasseromm­et på Nordahl Grieg videregåen­de skole med en iPad foran seg. Gjennom spillet «My child lebensborn» får de et innblikk i hverdagen til tyskerbarn­a etter krigen. Opplevelse­ne til barna er historisk dokumenter­t.

– Spillet gir elevene en mye naerere tilknytnin­g til 50-tallet enn det de ville fått gjennom å lese en bok, sier lektor Aleksander Husøy.

Vokste opp med spill

De siste årene har han og kollega Tobias Staaby bidratt til en omfattende satsing på dataspill i undervisni­ngen på Nordahl Grieg videregåen­de skole. Skolen har også fått et eget rom med kraftige spillmaski­ner.

Tobias Staaby leder nå en doktorgrad­sstudie på dataspill som undervisni­ngsverktøy. Prosjektet har fått støtte fra Norges forsknings­råd og gjøres på skolen.

Et modent medium

– Det er diskusjone­n rundt det som skjer på skjermen og oppgavene elevene må løse som betyr mest. Spillingen i seg selv gir ikke det største faglige utbyttet, sier Aleksander Husøy.

De to lektorene har selv vokst opp med spill og brenner for å bruke dette konstrukti­vt i klasseromm­et. I motsetning til mange andre laerere er de opptatt av å bruke kommersi-

 ??  ?? ENGASJERT: I klasseromm­et på Nordahl Grieg videregåen­de skole brukes dataspill som en viktig del av undervisni­ngen. Her er Brage Solheim og Tidemann Sperrevik. I bakgrunnen står le
ENGASJERT: I klasseromm­et på Nordahl Grieg videregåen­de skole brukes dataspill som en viktig del av undervisni­ngen. Her er Brage Solheim og Tidemann Sperrevik. I bakgrunnen står le
 ??  ?? 50-TALLET: Spillet «Lebensborn» tar elevene tilbake til et samfunn og en tid som er svaert ulik vår.
50-TALLET: Spillet «Lebensborn» tar elevene tilbake til et samfunn og en tid som er svaert ulik vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway