Bergens Tidende

Fredshåpet stiger i Jemen

For første gang på to år har Jemens regjering og houthioppr­ørerne møttes og snakket sammen. De er nå blitt enige om våpenhvile i den viktige havnebyen Hodeidah, slik at humanitaer hjelp får tilgang til området.

- PERRY MACLEOD JENSEN perry.jensen@pol.dk

I over tre og et halvt år har partene i Jemens blodige borgerkrig kjempet mot hverandre, og omtrent 60.000 mennesker er blitt drept. Etter en uke med møter i Stockholm kunne imidlertid både representa­nter for Jemens regjering og houthi-opprørerne juble.

Partene har blitt enige om å inngå en våpenhvile i Hodeidah, Jemens største havneby. Alle styrker skal trekke seg ut av byen i løpet av 21 dager, slik at nødhjelpso­rganisasjo­ner kan komme inn i området og gi hjelp til flere millioner mennesker som for øyeblikket sulter på grunn av krigen.

Maria-Louise Clausen ved Dansk institutt for internasjo­nale studier (DIIS) sier at dette er et større fremskritt enn man hadde håpet på i forkant.

– Positive forhandlin­ger

– Det er viktig, for det er første gang på over to år at partene møtes. Det var positive forhandlin­ger. Partene var i samme lokale og håndhilste på hverandre. Det er signaler som har en betydning, selv om det er forholdsvi­s symbolsk, sier Maria-Louise Clausen.

Av landets 29 millioner innbyggere har rundt 22 millioner liten eller ingen tilgang på mat for øyeblikket, og FN har erklaert situasjone­n i Jemen som den største pågående humanitaer­e katastrofe i verden.

Derfor hefter Maria-Louise Clausen seg ved at man har lyktes med å ta et viktig skritt i retning av å få stanset den verste hungersnød­en, selv om hun tror at det vil ta tid før det siste punktum blir satt i konflikten.

«Felles forståelse»

Før borgerkrig­en brøt ut kom rundt 70 prosent av alle forsyninge­r til Jemen over havnen i Hodeidah, hvor 37 prosent av alle krigens ofre har omkommet, ifølge den amerikansk­e organisasj­onen Armed Conflict Location & Event Data Project.

Hodeidah ligger på Jemens vestlige kyst mot Rødehavet, og den nordvestli­ge delen av landet er for øyeblikket under Houthi-opprørerne­s kontroll. Houthiene blir blant annet støttet av Iran, mens regjeringe­n blir støttet av en arabisk koalisjon ledet av Saudi-Arabia.

Regjeringe­n og opprørerne er nå ett steg naermere en avvaepning i landets tredje største by, Taiz, hvor det bor omtrent 600.000 mennesker. Byen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway