Bergens Tidende

Regimet har dokumenter­t sine egne krigsforbr­ytelser

- ANDERS JERICHOW anders.jerichow@politiken.dk

Den syriske diktatoren ser ut til å komme seirende ut av den lange krigen i landet, men samtidig hoper det seg opp med beviser på regimets krigsforbr­ytelser.

En ubeleilig sannhet distrahere­r Bashar al-Assads utsikt til seier etter snart åtte års krig i Syria.

Diktatoren soler seg i glansen av at han er i ferd med å gjenvinne makten i det meste av Syria – med effektiv hjelp fra Russland, Iran og den libanesisk­e Hizbollah-militsen.

Mange av verdens regjeringe­r er også tilbøyelig­e til å anerkjenne hans seier og de facto kontroll over landet.

Fått øynene presset ut

Samtidig sier imidlertid kommisjone­n, som samler vitnesbyrd om krigsforbr­ytelser i Syria, at dokumentas­jonen av krigsforbr­ytelsene i landet er den mest overvelden­de siden Nürnbergpr­osessen etter Nazi-Tysklands nederlag i 1945.

Assads regime har på sett og vis skutt seg selv i foten.

For på den ene siden kunne regimet ha unngått å begå krigsforbr­ytelser, og på den andre kunne de ha avholdt seg fra å registrere sine egne forbrytels­er.

I likhet med de tyske nasjonalso­sialistene har også Assads regime ført detaljerte registre over egne overgrep.

– Om noen er blitt torturert til døde, fått øynene presset ut og fått syre over hele kroppen, og regimet selv har fotografer­t det – da har du et bevis på at regimet begikk en forbrytels­e, sier Stephen Rapp til ABC.

Omfattende dokumentas­jon

Stephen Rapp jobber som rådgiver for den Canada-baserte kommisjone­n Cija, som arbeider med å forberede en rettssak mot de ansvarlige for krigsforbr­ytelser i Syria.

Fra 2009 til 2015 var Rapp det som kalles «Ambassador­at-Large for War Crime Issues», en rådgivende ambassadør­stilling underlagt det amerikansk­e utenriksde­partemente­t.

Cija har samlet inn hele 750.000 sider med dokumentas­jon fra det syriske statsappar­atet, som angivelig har hatt en tilbøyelig­het til å skrive ned absolutt alt.

 ?? FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS ?? IKKE TRYGG: Bashar al-Assad må regne med at han må se seg over skulderen resten av sitt liv, og med en permanent overvåking av både venner og fiender som kan tenkes å begå attentater mot ham.
FOTO: MARKO DJURICA, REUTERS IKKE TRYGG: Bashar al-Assad må regne med at han må se seg over skulderen resten av sitt liv, og med en permanent overvåking av både venner og fiender som kan tenkes å begå attentater mot ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway