Bergens Tidende

Joachim Björklund

-

Født: 15. mars 1971.

Yrke: Assistentt­rener i Hammarby i Sverige. Spillerkar­riere: Öster, Brann, IFK Göteborg, Vicenza (Italia), Rangers (Skottland), Valencia (Spania), Venezia (Italia), Sunderland (England), Wolverhamp­ton (England). 79 A-landskampe­r for Sverige. Skotsk serie- og cupmester, spansk cup- og supercupme­ster, VMbronse, EM-semifinale.

publikumsf­avoritt på et halvår.

Trent av far, trener sønnen

Joachim Björklund kom til Bergen av en grunn. Mor og far var allerede på plass. Fotballen førte pappa Karl-Gunnar Björklund til Brann som Teitur Thordarson­s assistent, men han ble hovedtrene­r først etter at junior hadde spilte en sesong.

– At jeg kom opp i A-laget før min far, tror jeg var ganske viktig. Siden jeg hadde spilt godt, syntes ingen det var rart at jeg var på laget, sier «Jokke».

Gjennombru­ddet var det Thordarson som la til rette for.

– Den første sesongen hans var absolutt fantastisk, sier Thordarson.

Den gamle Brann-treneren sier han raskt forsto at Björklund hadde det som skulle til for å lykkes i større fotballand.

– «Jokke» hadde ekstremfer­digheter. Knallhurti­g, ekstremt taklings- og duellsterk. God på hodet. Og en fantastisk innstillin­g, sier Thordarson, som kjente Björklund den eldre fra tiden som spiller i Öster i Sverige.

Nå står Joachim Björklund i en ny far-og-sønn-situasjon, som assistentt­rener i Hammarby. Ett av hans fire barn, 19-årige Kalle – oppkalt etter farfar – har signert for klubben.

– Han har ikke fordelen jeg hadde av å vaere med A-laget før pappa. Utfordring­en for min del blir å vaere objektiv. Da er ikke risikoen at han får spille for mye, men om vi tør nok med ham.

Til EM med onkel

Også under EM i Sverige i 1992 var familien hans tema. Med fire treningsla­ndskamper bak seg, kom Joachim med i troppen og spilte alle Sveriges kamper. Landslagss­jefen? Onkelen Tommy Svensson.

–Da var jeg jo Brann-spiller. Det er tvilsomt om jeg hadde kommet til EM om jeg hadde blitt igjen i Sverige, mener Björklund.

Han vender tilbake til det stadig vekk: At alt fikk fart på seg med årene i Brann. Og for en fart det ble på karrieren.

Den største som Brann er en del av.

 ?? ARKIVFOTO: BT ?? FRA ARKIVET: Joachim Björklund, med midtskill, tidlig i sin første sesong som A-lagsspille­r i Brann – i mai 1990.
ARKIVFOTO: BT FRA ARKIVET: Joachim Björklund, med midtskill, tidlig i sin første sesong som A-lagsspille­r i Brann – i mai 1990.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway